Tudor Vornicu, un perfecţionist care credea în ”munca încăpăţânată”

A lăsat o amprentă unică în istoria Televiziunii Române. Personalitatea lui Tudor Vornicu – de la a cărui dispariţie se împlinesc 25 de ani la 2 aprilie 2014 – a cucerit şi a strălucit într-o vreme în care emisiunile sale aduceau în casele oamenilor, prin intermediul micului ecran, calitatea.

Gazetarul şi realizatorul TV Tudor Vornicu s-a născut la 29 ianuarie 1926, în localitatea Angheleşti, judeţul Vrancea. Despre originile sale povesteşte chiar Tudor Vornicu, în preludiul unei cărţi care, din păcate n-a mai fost terminată.

”Personajul trebuie descifrat… Poate ar fi de folos o succintă biografie, care ne-ar duce mai întâi pe meleagurile Vrancei, la Angheleşti, într-un conac construit pe la 1900 de un bunic italian, Guido Gianetti, descendent al unei familii nobile din Piemont, de profesie inginer topograf, dar care făcuse câte puţin din toate: medicină, drept, antropologie. Mare pasionat de vânătoare, italianul ajunge printr-un context de împrejurări în România şi se decide să se stabilească împreună cu soţia, Louise, la Angheleşti, în cotul Carpaţilor, pentru a administra domeniile Mavrocordaţilor. Peste cam 20 de ani, fiica ce a mare a inginerului Gianetti — Sylvana — se îndrăgosteşte de învăţătorul din sat, Nicolae Vornicu (şi el un vânător pasionat), cu care se va căsători în 1925. Peste un an, la 29 ianuarie, vede lumina zilei Tudor, primul din cei trei fii ai Vornicilor.

Curând, însă, în 1930, familia va fi nevoită să se strămute în Delta Dunării, într-un fantastic periplu de viaţă, cauzat de destituirea lui Nicolae Vornicu din învăţământ. (…) Micul Tudor va trebui să schimbe des şcoala: Galaţi, Tulcea, Bucureşti, la licee de renume. Bacalaureatul îl absolvă în 1945, la Liceul ‘Gh. Șincai’ din Capitală, al 12-lea din 130 de candidaţi reuşiţi. Deşi admis la două facultăţi (Academia Comercială şi Facultatea de Filozofie), tânărul de 20 de ani nu le va urma cursurile decât un an, preferând să se dedice sportului mai întâi ca practicant profesionist, apoi ca ziarist. Face ski de performanţă, atletism-garduri, tenis, dar mai ales rugby, pe care-l practică la ‘Armata Pandurul”’, scria Tudor Vornicu, în 1981.

Și-a început cariera de jurnalist în 1948, când a început colaborarea la ziarul Sportul Românesc şi la emisiunile sportive ale Radiodifuziunii Române. În 1953 a început să scrie la revista Stadion, iar în 1955 a devenit corespondentul Agerpres la Paris, oraş din care a transmis mai multe meciuri de rugby. În 1960, a fost prezent la Jocurile Olimpice de la Roma, alături de delegaţia României. Întors în ţară, a editat împreună cu Radu Urziceanu volumul ”Jocurile Olimpice de la Roma”.

Anii petrecuţi la Paris l-au molipsit de microbul televiziunii, avându-l ca model pe Leon Zitrone (”unul dintre uriaşii Televiziunii Franceze timp de decenii la rând”).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata