Turcia: Erdogan câştigă alegerile prezidenţiale din primul tur

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost ales duminică, 10 august, președinte al Republicii Turcia, din primul tur al alegerilor prezidențiale, pentru prima dată în cadrul unui sufragiu universal direct, informează posturi de televiziune, potrivit AFP.

În urma numărării a circa jumătate dintre buletine, șeful guvernului islamo-conservator, 60 de ani, a obținut aproximativ 54,7% din voturi, comparativ cu cele 36% obținute de principalul candidat al opoziției Ekmelettin Ihsanoglu și cele 8,9% obținute de candidatul minorității kurde Selehhatin Demirtas.

Erdogan, care conduce de facto Turcia începând din 2003, urmează să țină un discurs în seara zilei de duminică, în fața a zeci de mii de partizani, din balconul sediului de la Ankara al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), al cărui președinte este.

În timpul campaniei sale, Recep Tayyip Erdogan nu și-a ascuns intenția de a păstra o mână forte asupra executivului și de a întări prerogativele șefului de stat, până în prezent unele onorifice.

Lăudat pentru carisma sa și criticat în același timp pentru deciziile sale de forță, Erdogan ajunge, prin această victorie, alături de părintele fondator al Republicii moderne și laice Turcia, Mustafa Kemal Ataturk, în palmaresul celor mai emblematici lideri ai acestei țări. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata