Turcia: Femeile protestează pe Twitter după ce un vicepremier le-a îndemnat să nu mai râdă în public

Sute de femei din Turcia au postat miercuri, 30 iulie,  pe rețeaua de socializare Twitter fotografii în care râd, în semn de protest față de afirmațiile vicepremierului Bulent Arinc, care le-a recomandat femeilor să nu râdă în public, pentru a ‘apăra valorile morale’, relatează Reuters.

Melda Onur, deputată din partea principalei formațiuni de opoziție CHP, a subliniat pe Twitter că remarcile lui Arinc prezintă râsul drept un gest dezonorant și le expun pe femei la violență.

O organizație a femeilor și-a anunțat chiar intenția de a depune o plângere penală împotriva vicepremierului.

Bulent Arinc, care este unul din cofondatorii Partidului Justiție și Dezvoltare al premierului Recep Tayyip Erdogan, a afirmat zilele trecute cu prilejul sărbătorii Eid al-Fitr, care marchează sfârșitul Ramadanului (postul musulman), că femeile ‘trebuie să dea dovadă de decență’. ‘O femeie nu trebuie să râdă în fața tuturor și nu trebuie să incite prin comportamentul ei. Trebuie să-și apere onoarea’, a spus vicepremierul.

Oponenții acuză guvernul lui Erdogan că administrează treburile țării într-un mod din ce în ce mai autoritar și se amestecă în viața privată a oamenilor, aspect care este de multă vreme o sursă de conflict între laicii turci și susținătorii conservatori ai premierului, notează Reuters. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata