Turcia va construi un nou tunel pe sub strâmtoarea Bosfor

Turcia va construi cel de-al treilea tunel rutier și feroviar pe sub strâmtoarea Bosfor pentru a face legătura între partea europeană și cea asiatică a orașului Istanbul, a anunțat vineri premierul turc Ahmet Davutoglu, transmite AFP.

‘Cu acest mega-proeict vom construi un nou Istanbul’, a declarat Davutoglu.

Tunelul cu o lungime de 6,5 kilometri va avea trei nivele, două rezervate circulației automobilelor și cel de-al treilea pentru trenuri și metrouri. Costul proiectului este estimat la 3,5 miliarde de dolari iar finalizarea lucrărilor este prevăzută pentru 2020. Ministrul turc al Transporturilor, Lütfi Elvan, a precizat că acest mega-proiect nu îi va costa nimic pe contribuabili deoarece va fi construit și operat pe baza unui parteneriat public privat.

Un tunel feroviar pe sub Bosfor, primul din lume care face legătura între două continente, a fost inaugurat în luna octombrie 2013 iar un al doilea tunel feroviar este în construcție și este prevăzut să devină operațional în 2016.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care conduce Turcia din 2003, a înmulțit în ultimii ani proiectele grandioase din Istanbulul, un oraș cu peste 15 milioane de locuitori. Recent a fost demarată construcția celui de al treilea pod peste Bosfor precum și lucrările de construcție la cel de al treilea aeroport din Istanbul, care ar urma să devină cel mai mare aeroport din lume. De asemenea, autoritățile au în vedere un canal navigabil paralel cu Bosforul între Marea Neagră și Marea Marmara. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata