Ucraina: Crimeea îşi declară independenţa, Ianukovici se consideră încă singurul preşedinte „legitim”

Autorităţile separatiste din Crimeea au făcut încă un pas spre alipirea peninsulei rusofone din sudul Ucrainei la Rusia, adoptând marţi o declaraţie de independenţă, în timp ce ‘dialogul surzilor’ dintre ruşi şi americani reduce şansele unei ieşiri din criză.

În paralel cu decizia parlamentului regional din Crimeea, preşedintele destituit Viktor Ianukovici, refugiat în Rusia de la înlăturarea sa de la putere, la sfârşitul lunii februarie, după trei luni de proteste şi confruntări la Kiev soldate cu aproape 100 de morţi, a reafirmat că este preşedintele ‘legitim’ al Ucrainei.

În declaraţia de independenţă, votată de 78 de deputaţi dintre cei 81 prezenţi, parlamentarii din peninsulă au invocat în special precedentul Kosovo pentru a justifica demersul lor din punct de vedere al dreptului internaţional.

‘Republica Crimeea va fi un stat democratic, laic şi multinaţional, care se va angaja să menţină pacea şi înţelegerea interetnică şi interconfesională pe teritoriul său’, indică textul declaraţiei.

Un referendum pe tema alipirii Crimeii la Rusia este prevăzut pentru duminică, 16 martie, în regiune, după care autorităţile proruse din peninsulă se vor adresa Federaţiei Ruse pentru ca republica ‘să fie admisă, în baza unui acord interguvernamental adecvat, ca nou subiect al Federaţiei’, mai indică declaraţia menţionată.

Această iniţiativă a parlamentarilor din Crimeea intervine în timp ce forţele ruse controlează punctele strategice din peninsula ucraineană şi în contextul în care totul este pregătit pentru o secesiune rapidă. Astfel, ‘premierul’ Serghei Aksionov s-a autoproclamat ‘şeful armatei’, canalele ucrainene de televiziune au fost înlocuite cu cele ruse, iar pe aeroporturile din peninsulă pot ateriza numai avioanele provenind de la Moscova.

Pe de altă parte, la Rostov-pe-Don (oraş în sudul Rusiei, situat nu departe de frontiera cu Ucraina), fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a apărut din nou în faţa camerelor, pentru a doua oară de la sfârşitul lunii februarie când a fost destituit de parlamentul de la Kiev. Considerându-se încă preşedintele ‘legitim’ al ucrainenilor, el a părut însă a fi în dezacord cu Kremlinul, afirmând că regretă faptul că peninsula ‘Crimeea se separă’ de Ucraina.

‘De îndată ce îmi vor permite circumstanţele — sunt sigur că nu peste mult timp—, voi reveni neapărat la Kiev’, a declarat Viktor Ianukovici, făcând apel la comunitatea internaţională să înceteze ‘să susţină o lovitură de stat’ comisă de o ‘clică’ compusă din ‘ultranaţionalişti şi neo-fascişti’.

‘Țara îşi va reveni şi îşi va regăsi unitatea’, a mai declarat el, în timp ce autorităţile ruse par să susţină perspectiva unei divizări a Ucrainei, considerând totodată că Ianukovici nu mai are niciun viitor politic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata