Ucraina: SUA au prezentat imagini ce dovedesc ajutorul militar acordat de Rusia separatiştilor, inclusiv în doborârea Boeingului-777

Administrația Obama a prezentat marți, 22 iulie, imagini captate din satelit, împreună cu alte informații culese de serviciile secrete, ce arată atât complicitatea Rusiei la doborârea avionului malaezian Boeing 777 de o rachetă sol-aer lansată dintr-o zonă controlată de separatiștii proruși din estul Ucrainei, cât și livrările de armament rusesc către aceștia, scrie publicația Washington Post.

Oficialii din serviciile secrete americane au vorbit despre identificarea cu ajutorul senzorilor a traiectoriei urmate de racheta (cel mai probabil de tipul Buk) ce a doborât avionul malaezian, despre urmele pe resturile aparatului ce indică impactul cu un proiectil și despre interceptarea unor convorbiri telefonice în care separatiștii confirmă doborârea avionului, unele dintre fotografiile și informațiile prezentate fiind adunate și de pe site-urile de socializare.

Pe lângă datele legate de catastrofa aviatică, responsabilii americani au prezentat și imagini cu o instalație militară extinsă pe care armata rusă a amplasat-o în apropierea orașului Rostov, unde din luna iunie s-a observat o sporire a prezenței de vehicule ale armatei ruse. Ei estimează că această bază este principalul centru de antrenament și de aprovizionare cu echipamente militare a insurgenților din estul Ucrainei. Oficialii de la Washington afirmă că aceștia au primit în ultima vreme din Rusia tot mai multe tancuri, lansatoare de rachete și alte categorii de arme.

Spionajul american a mai sesizat că Rusia furnizează rebelilor echipamente militare identice cu cele aflate în dotarea armatei ucrainene și în acest scop a repus în funcțiune chiar și unele tancuri vechi scoase din uz, Moscova încercând astfel să disimuleze ajutorul militar pe care-l acordă separatiștilor.

Analiștii CIA și ai celorlalte servicii secrete americane continuă să examineze informațiile legate de prăbușirea avionului malaezian, însă reprezentanții acestora consideră că datele evaluate până în prezent indică doborârea acestuia de către separatiștii pro-ruși. De asemenea, scenariul sugerat de Moscova, și anume că avionul a fost doborât de apărarea antiaeriană ucraineană, este în opinia acelorași oficiali ‘neplauzibil’, întrucât serviciile secrete americane au confirmat că armata ucraineană nu avea activate sisteme de rachete ce puteau lovi la acel moment un avion în zona unde a fost doborât aparatul malaezian.

Întrebați despre motivul care ar fi condus la doborârea Boeingului, care în mod normal nu ar fi trebuit să fie o țintă a separatiștilor, oficialii americani au enunțat ca posibilă ipoteză slaba pregătire a combatanților în folosirea rachetelor sol-aer Buk, existând posibilitatea ca ei să nu fi primit din Rusia și sistemele radar care permit deosebirea avioanelor civile de cele militare, ori să nu fi fost suficient de bine antrenați în folosirea lor. Astfel, după cum reiese din convorbirile interceptate de spionajul american, rebelii au crezut că au atacat un avion al armatei ucrainene, ei reușind de altfel în ultimele săptămâni să doboare mai multe astfel de aparate.

Pe de altă parte, reprezentanții serviciilor secrete americane au susținut că, înaintea doborârii avionului malaezian, acestea nu au știu de livrarea sistemelor antiaeriene Buk către separatiștii rusofoni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata