Ucraina: UE sancţionează oameni de afaceri din anturajul preşedintelui Putin

Uniunea Europeană a decis luni să blocheze activele unui om de afaceri rus apropiat al președintelui Vladimir Putin acuzat că a beneficiat de pe urma anexării Crimeii și vrea să sancționeze în același mod alți trei oligarhi, a informat o sursă diplomatică, potrivit AFP.

Decizia a fost luată în cursul unei reuniuni a ambasadorilor din cele 28 de țări membre ale UE, urmând să fie confirmată marți după o serie de consultări. ‘Acordul a fost dat luni pentru a sancționa un oligarh și există un consens pentru a adăuga alți trei’, a explicat o sursă apropiată de negocieri.

UE va sancționa, de asemenea, trei entități economice active în Crimeea și lideri ai mișcărilor separatiste din estul Ucrainei, a precizat sursa amintită. Identitățile persoanelor și entităților supuse sancțiunilor vor fi publicate, miercuri, în Jurnalul Oficial al UE.

Obiectivul este de a bloca investițiile în anumite sectoare din Crimeea și la Sevastopol, în special în construcții, transporturi, telecomunicații și energie, a subliniat o altă sursă europeană apropiată negocierilor.

Este pentru prima dată când Uniunea Europeană atacă mediile de afaceri apropiate puterii din Rusia și reprezintă un semnal foarte clar în legătură cu hotărârea sa de a reacționa prin aplicarea de sancțiuni în urma operațiunilor de destabilizare a Ucrainei, a adăugat sursa citată.

Autoritățile germane au insistat asupra sancționării oligarhilor. ‘Trebuie să le înghețăm conturile bancare din capitalele europene și să le retragem autorizațiile de călătorie’, a anunțat sâmbătă vicecancelarul german, Sigmar Gabriel. ‘Trebuie să ajungem la acest lucru săptămâna viitoare’, a insistat el.

Lista neagră a UE cuprinde în prezent 87 de persoane și 20 de entități care au interdicție de viză și ale căror active din Uniunea Europeană sunt blocate.

UE a inclus deja pe lista sa numeroși membri ai Consiliului național de securitate al Rusiei, cu adăugarea, sâmbătă, a șefului Serviciului Federal de Securitate (FSB), Nikolai Bortnikov, a șefului serviciilor de informații externe, Mihail Fradkov, precum și a secretarului Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, fost șef al FSB.

În plus, Uniunea Europeană trebuie să confirme marți adoptarea de sancțiuni economice de anvergură vizând accesul pe piețele financiare, vânzările de arme, tehnologiile sensibile din domeniul energiei și al bunurilor cu dublă utilizare, militară și civilă.

‘Liderii europeni sunt conștienți de riscurile unor represalii din partea puterii din Rusia, însă au decis să acționeze după un act de neiertat și modul în care a fost gestionat de președintele Putin’, a declarat o sursă apropiată de negocieri.

‘Putin va încerca să îi divizeze pe europeni și acțiunea sa va reprezenta un test pentru unitatea Uniunii Europene’, a mai afirmat sursa amintită. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata