Ucraina: Vitali Kliciko preia primăria Kievului şi are sarcina dificilă de a decide ce face cu Maidanul

Liderul partidului ucrainean UDAR, Vitali Kliciko, a fost învestit joi în funcția de primar al capitalei Kiev, el promițând toleranță zero față de corupție, dar a susținut în același timp dezafectarea Maidanului, ceea ce i-ar putea aduce neînțelegeri cu liderii mișcării din această piață devenită simbol al revoltei împotriva fostului președinte Viktor Ianukovici, relatează agenția EFE.

Fostul campion la box a obținut 56,7% din voturi la alegerile locale de pe 25 mai. Aliat al președintelui ales în aceeași zi, Petro Poroșenko, Kliciko a mai promis un program de 500 de zile în care va transforma Kievul într-un oraș european modern.

Dar pentru a începe acest program este nevoie să ia o decizie privind Piața Independenței (zisă și Maidan), care continuă să fie ocupată, deși baricadele ridicate în cele trei luni de revoltă au fost înlăturate. Kliciko este de părere că Maidanul și-a îndeplinit misiunea, iar acum orașul trebuie să revină la normalitate, însă a asigurat că nu va folosi forța împotriva activiștilor din piață, pe care mulți îi consideră eroii revoluție anti-Ianukovici.

Intenția lui de a evacua piața nu este pe placul liderilor Maidanului, care vor ca mișcarea lor să rămână în inima Kievului până când noua putere își va fi respectat promisiunile, printre care se numără și controlul popular asupra activității deputaților ce vor fi aleși la următorul scrutin legislativ. În plus, unii dintre cei instalați în tabăra de corturi de pe Maidan nu au unde să meargă, în special persoanele provenite din estul rusofon al țării, care se tem și de represaliile separatiștilor proruși.

Unii au propus ca în această piață să fie ridicat un monument în amintirea celor circa o sută de victime ale revoltei și să se creeze un pavilion permanent unde cetățenii și turiștii vor putea să se informeze despre revoluția împotriva lui Ianukovici. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata