”Udatul nevestelor” de la Hodac, obicei de Rusalii unic în România

Câteva sute de persoane au participat luni, 9 iunie, în a doua zi de Rusalii, la Hodac, la obiceiul „Udatul nevestelor” în râul Gurghiu, un obicei unic în România, pe care hodăcenii îl păstrează cu sfințenie din moși strămoși.

„Udatul nevestelor” este un obicei dedicat tinerelor soții, care s-au căsătorit în ultimul an, după Rusaliile de anul trecut până acum, și are ca scop fertilitatea și norocul femeii.

„Obiceiul care este în fruntea tradițiilor populare din Hodac este ‘Udatul nevestelor’. De când datează aceste obicei nimeni nu poate spune, dar cu certitudine datează de sute de ani în Hodac. Și asta numai dacă ne gândim că această comună a fost atestată documentar de aproape 460 de ani, pentru că hodăceanul știa să își păstreze obiceiurile. Obiceiul se ține la ‘Podu’ ăl mare”, exact la intrarea în comună — înainte era un pod mare, din lemn, acoperit cu șindrilă—, iar la acesta participă tot satul, dar și oameni din zonă. Fetele căsătorite de la Rusaliile de anul trecut, până la Rusaliile de anul acesta sunt jucate de alți bărbați decât soții lor.

În fruntea jocului se află prima femeie care s-a căsătorit, iar bărbații, în ritm de dans, le conduc la râu, iar la semnul bărbatului de la prima pereche, care strigă tare ‘În apă cu ele, mă’, nevestele tinere sunt luate în brațe și băgate cu picioarele în apă. Soții lor intervin prompt și nu lasă ca ele să fie udate, făcând un târg cu bărbatul care le joacă nevasta. Târgul constă în băutură. La încheierea târgului, femeile sunt udate pe pantof. Se spune că dacă vor fi udate ele vor fi naște copii frumoși și sănătoși”, a declarat Maria Pop, profesoară pensionară din comuna Hodac, unul dintre organizatorii manifestării.

După ce soții bat palma cu dansatorii pentru a nu le fi udate foarte tare soțiile, iar soțiilor lor li se udă doar pantofii, alaiul revine în zona de lângă pod și continuă jocul.

Maria Pop a spus că înainte cu o zi de acest obicei, în ziua de Rusalii, preotul din sat sfințește apa râului Gurghiu, astfel încât femeile care vor fi udate să fie binecuvântate.

Înainte ca tinerele soții să fie luat la joc bărbații cântă un vechi cântec popular: „Foaie verde a bobului/La podul Hodacului/La Rusalii-n sărbători/Se strâng fete și feciori. /După datina Străbună/Toată lumea se adună/în Luna cireșelor/ Udatul nevestelor” sau „Foaie verde de trifoi/La anul veniți și voi/La podul de la Hodac/Unde-i mare horă-n sat”. La rândul lor, nevestele au strigăturile lor: „S-a adunat azi tot satul/Să vadă cum e udatul/Udatul nevestelor/În ziua Rusaliilor” sau „Joacă bade, joacă bine/Nu mă face de rușine/Că și eu no-i juca rău/O-i juca pe placul tău”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata