”Udatul nevestelor” de la Hodac, obicei de Rusalii unic în România

Obiceiul „Udatul nevestelor” începe cu dansuri populare la care ia parte aproape tot satul, după care urmează „Bătuta”, „De-a lungul” sau „Jocul de-a bota”, un continuator al „Jocului călușarilor” din Hodac, la care participă atât tinerii, cât și bătrânii și copiii, iar la final se încinge petrecerea.

„În vremurile din trecut au fost și cazuri în care soții au refuzat să facă cinste, să se târguiască cu dansatorii, iar atunci nevestele lor au fost lăsate în apă, ieșind cu hainele muiate, lipite de corp. Până în 1972 se cunoșteau trei cazuri în care femeile au fost udate cu totul, iar asta era mare rușine că soțul nu a reușit să plătească o băutură pentru a o salva de la o baie”, a spus Maria Pop, citând dintr-o monografie editată de un profesor de istorie din comună, Dumitru Pop.

Maria Pop a adăugat că, spre deosebire de portul vechi, portul popular actual este mai înflorat, nu mai predomină doar culorile alb și negru, iar în loc de tricolorul de la brâu bărbații au șerpar și nu se mai poartă zurgălăi și opinci cum se purta atunci.

Unul dintre localnici, Traian Fărcaș, în vârstă de 78 de ani, spune că știe că obiceiul este moștenit din moși strămoși, că prima dată perechile joacă „De-a lungul”, iar apoi începe „Învârtita” sau „Bătuta”, prin care tinerii se deplasează către râu, iar femeile sunt băgate cu picioarele în apă. Bătrânul spune că nu mai ține minte câte neveste tinere a udat, însă își amintește că a condus jocul de multe ori și că de fiecare dată a primit câte o ladă de bere pentru a nu uda prea tare tânăra soție.

„Am primit de fiecare dată câte o ladă de bere. Nu s-a întâmplat niciodată ca soțul să nu plătească. Dacă nu plătește, i-ar fi rușine, obiceiul e obicei. Acesta nu se strică”, a menționat Traian Fărcaș.

Floarea Dan, de 68 de ani, măritată în Hodac, susține că a fost udată la vârsta de 20 ani, la un an după ce s-a măritat, și spune că obiceiul prevede că femeia trebuie udată și că ea a făcut patru copii, iar acum ar juca dar nu prea mai poate din cauza vârstei.

În timpul obiceiului, Maria Pop, organizatoarea manifestării, a prezentat o fotografie din 1916, înfățișându-i pe strămoșii ei, soții Susana (16 ani) și Florian Pop (21 ani), soți care au participat la obiceiul „Udatul nevestelor”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata