Kelemen Hunor: UDMR rămâne în coaliţia de guvernare; eu mă retrag din Cabinet

UDMR va rămâne la guvernare, a anunțat vineri, 11 iulie, președintele Uniunii, Kelemen Hunor, care a precizat că el se va retrage din toate funcțiile deținute în Cabinetul Ponta.

‘Părerile erau împărțite, dar până la urmă am ajuns la următoarea concluzie: cunoscând această soluție, acest compromis adoptat de premierul Victor Ponta și subsemnatul după discuțiile de miercuri, UDMR rămâne în guvernare, rămâne în coaliția de guvernare și eu o să mă retrag în zilele următoare, o să-mi dau demisia din funcția de ministru al Culturii și vicepremier, fiindcă nu pot să fiu și în Guvern, și parte a procesului din partea inițiatorilor’, a declarat Kelemen Hunor după ședința de vineri al Consiliului Permanent al UDMR.

El a spus că ‘este un lucru absolut normal și absolut firesc’ și că această soluție a fost agreată și de colegii săi Consiliul Permanent al UDMR, urmând să fie pusă în aplicare săptămâna viitoare.

Kelemen Hunor a lăsat să se înțeleagă că varianta adoptată de Biroul Permanent al UDMR a fost discutată în prealabil cu premierul Victor Ponta, pe care l-a sunat imediat după decizia de vineri.

‘Am discutat miercuri cu premierul, dar am așteptat ședința noastră de azi, nu am făcut publică această soluție, am așteptat ședința noastră de azi, nu am făcut publică această înțelegere, această soluție, fiindcă trebuia să așteptăm și discuția noastră. Nu era necesară nicio aprobare în ce privește soluția de compromis. Eu am prezentat care ar fi soluția de compromis, toată lumea a zis că în aceste condiții putem să găsim o soluție pe care am prezentat-o, soluția rămânerii noastre la guvernare și retragerea mea din funcțiile de ministru și vicepremier. (…) Am discutat cu premierul înainte să vin la conferința de presă, luni dimineață ne întâlnim și vom analiza când e momentul oportun, sunt lucruri administrative care trebuie rezolvate’, a menționat Kelemen Hunor, referindu-se la momentul demisiei sale din funcțiile guvernamentale.

El a mai spus că funcțiile de vicepremier și ministru al Culturii rămân la UDMR și că persoana care le va ocupa va fi desemnată după momentul demisiei. ‘Nu se știe cine va fi propus, dar va fi al UDMR. Nu trebuie să punem căruța în fața boilor’, a punctat Kelemen Hunor.

Reuniunea Consiliului Permanent al UDMR a fost determinată de situația creată după ce Guvernul român, prin Ministerul de Externe, a susținut poziția Comisiei Europene referitoare la Inițiativele cetățenești „Minority SafePack”, potrivit căreia Uniunea Europeană nu are competențe atribuite în baza dispozițiilor tratatelor fundamentale, iar drepturile minorităților sunt reglementate de legislația națională.

Mai mulți lideri ai UDMR, printre care și Kelemen Hunor, au contestat respingerea inițiativei privind protecția minorităților naționale, în schimb Guvernul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, și-a exprimat susținerea față de poziția Comisiei Europene, iar drept urmare conducerea UDMR a lansat varianta ieșirii de la guvernare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata