UE a alocat României 105 milioane de euro pentru tineri, susţine preşedintele Băsescu

Președintele Traian Băsescu a susținut sâmbătă, la Arad, că Uniunea Europeană a alocat României 105 milioane de euro pentru tineri, fonduri care trebuie cheltuite în perioada 2014-2015, în caz contrar fiind redistribuite pentru alte tipuri de programe.

„Mecanismele prin care acești bani trebuie să fie puși la dispoziția tinerilor nu au fost create, iar tinerii nu știu că Uniunea Europeană le-a dedicat 105 milioane de euro, care trebuie cheltuiți în 2014 și 2015, pentru a se crea locuri de muncă pentru ei”, a precizat președintele Băsescu.

De asemenea, șeful statului a vorbit și despre o altă resursă pusă la dispoziție de Uniunea Europeană, de 465 de milioane de euro, pentru România, pentru a crea locuri de muncă pentru persoanele defavorizate.

„Deci, pentru tineri — 105 milioane, iar pentru persoane defavorizate, în care tinerii intră, alte 465 de milioane, pentru a se crea întreprinderi mici și mijlocii. Cei 105 milioane sunt despărțiți de cele 465 de milioane, pentru că cele 465 de milioane pot fi utilizate și pe un spectru mai larg, spre exemplu să creezi IMM-uri în mediul rural, unde oamenii n-au locuri de muncă, pe când cei 105 milioane trebuie să fie utilizați strict pentru cetățeni ai României cu vârstă până la 35 de ani”, a explicat președintele Băsescu.

Președintele a spus că România nu are probleme cu șomajul în rândul tinerilor, dar a atras atenția că banii respectivi trebuie cheltuiți în interesul lor.

„Față de media UE, România are un șomaj acceptabil, deși în creștere față de anul 2010 și 2011. Dar în acest procent de 7,2% șomaj sunt euroregiuni, cum ar fi cele din sud și centru, unde șomajul în rândul tinerilor atinge 25%. Deci, acești bani trebuie utilizați aici, cei 105 milioane pot fi utilizați pe proiecte foarte simple, cu alocare imediată”, a precizat președintele Băsescu.

Traian Băsescu a mai explicat mecanismul de funcționare a fondurilor alocate în perioada următoare de la Bruxelles.

„În Consiliul European s-a stabilit că fiecare stat membru care dorește să creeze locuri de muncă pe programe naționale poate să pună în garanție la Banca Europeană de Investiții o sumă care este repartizată pentru fonduri de coeziune. România, spre exemplu, are 21 de miliarde fonduri de coeziune din totalul de 43 de miliarde, cât este bugetul alocat de UE pentru exercițiul următor. Guvernul poate să pună în garanție un miliard de euro din cei 21 de miliarde și să primească de la BEI trei miliarde de euro, cu care să creeze locuri de muncă pentru persoane defavorizate, pentru tineri pe orice tip de program vrea să funcționeze, aceasta fiind o a treia și cea mai mare sursă de creare de locuri de muncă în proiecte dedicate”, a mai spus președintele Traian Băsescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
2 Comentarii
  1. DDD spune

    Ce ne mai ascundem dupa cifra de 7,2 somerii mai bine spuneti cati au un loc de munca din pop. cred eu pe langa cifra de 4.200.000 salariati .Statul se inprumuta pt achitare somaj si pensi in loc sa creeze locuri de munca platite decent nu cum avem noi un sfert din salariati cu min pe ec.care isi duc traiul de pe o zi pe alta,mai putem spune de profilxie medicala dentist etc.

  2. Real spune

    Numărul de salariaţi înregistraţi oficial în România este la jumătate din cea mai mică valoare înregistrată în statele UE, conform ultimelor date furnizate de Eurostat.

    Aproape toate statele europene funcţionează cu un raport salariaţi/cetăţeni în intervalul 40% – 50%, în timp ce la noi raportul este de circa 20%.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata