UE acuză Rusia că foloseşte gazele naturale ca armă politică împotriva Ucrainei

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a acuzat luni, 16 iunie, Rusia că folosește împotriva Ucrainei sectorul energetic drept armă politică și s-a pronunțat pentru un acord ruso-ucrainean care să asigure continuitatea furnizării gazelor independent de sancțiunile europene adoptate împotriva Moscovei, relatează agenția EFE.

‘Trebuie să fim în stare să ne dăm seama că Rusia folosește energia precum o armă, nu împotriva Uniunii Europene, ci evident împotriva Ucrainei, iar acest lucru este inacceptabil’, a declarat Oettinger în discursul său inaugural rostit la Bratislava la Forumul Energetic European.

UE interpretează astfel într-o cheie politică decizia Moscovei de a sista furnizarea de gaze pentru Ucraina, după ce nu a ajuns la un acord cu guvernul de la Kiev pentru plata datoriilor acumulate de acesta din urmă.

Comisarul european a precizat că se vor purta în continuare discuții pe canale bilaterale pentru a readuce Moscova și Kievul la masa tratativelor. ‘În ciuda dificultăților politice, cred că în chestiunea gazelor putem ajunge la un acord care să rămână în afara sancțiunilor’, a indicat el referindu-se la sancțiunile adoptate de statele occidentale împotriva Rusiei după anexarea Crimeii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata