UE deblochează 125 de milioane de euro pentru producătorii de fructe şi legume perisabile

În contextul restricțiilor impuse de Rusia pentru produsele agricole venite din UE, Executivul comunitar a anunțat luni deblocarea a aproximativ 125 de milioane de euro pentru a-i susține pe producătorii europeni de fructe și legume perisabile, transmite AFP.

Produsele vizate de această măsură sunt tomatele, morcovii, ardeii, varza albă, conopida, castraveții, ciupercile, merele, perele, fructele roșii, strugurii de masă și kiwi, se precizează într-un comunicat al Comisiei Europene.

‘Toți cultivatorii de aceste produse afectate, indiferent dacă fac sau nu parte dintr-o organizație a producătorilor, vor fi eligibili să profite de aceste măsuri de sprijin’, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș.

‘Bugetul prevăzut este de aproximativ 125 de milioane de euro. Ideea este să reducem cantitățile puse pe piață pentru ca prețul să nu scadă până la un nivel de criză’, a precizat Roger Waite, purtătorul de cuvânt al lui Dacian Cioloș.

Odată formalizate, în următoarele săptămâni, măsurile se vor aplica într-o manieră retroactivă de la 18 august și vor rămâne în vigoare până la sfârșitul luni noiembrie. Potrivit unei surse europene, principalii furnizori europeni de fructe și legume perisabile pentru Rusia și totodată principalii beneficiari ai acestui sprijin sunt Polonia, Lituania, Belgia și Olanda.

Roger Waite a mai spus că o reuniune extraordinară a miniștrilor Agriculturii din statele Uniunii Europene este prevăzută pentru data de 5 septembrie la Bruxelles, pentru a evalua efectele embargoului rus asupra produselor agroalimentare pentru companiile europene afectate.

Direcția Generală pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europene a prezentat săptămâna trecută un raport preliminar privind efectele embargoului rus, ce cuprinde o analiză a fluxurilor comerciale afectate și situația actuală a pieței diferitelor produse.

La începutul acestei luni președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole și alimentare provenite din țările care au impus sancțiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne și lapte precum și fructe și legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia și Norvegia. Embargoul nu include însă produsele și alimentele pentru copii.

La începutul săptămânii trecute, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, a declarat  că România a transmis oficial Comisiei Europene situația din sectorul de legume și fructe, în urma embargoului impus de Federația Rusă pentru produsele alimentare din Uniunea Europeană.

Aurel Tănase, directorul general al Organizației Interprofesionale Naționale Prodcom Legume-Fructe din România, a declarat recent că producătorii de legume și fructe se află în imposibilitatea de a mai valorifica producția anului 2014 din cauza invaziei de legume-fructe destinate inițial pieței rusești și care, în urma embargoului impus de Federația Rusă țărilor membre Comunității Europene, au luat calea pieței românești blocând astfel comerțul intern și intracomunitar pentru operatorii români.

Potrivit sursei citate, zeci de tiruri sunt întoarse din Federația Rusă spre țările UE, iar o parte vor lua calea pieței de desfacere din România.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent că România nu va fi afectată în mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA și Uniunea Europeană (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro în 2013. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata