UE solicită României să se conformeze cu normele comunitare privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale

Comisia Europeană a adresat miercuri, 26 noiembrie, un aviz motivat României în condițiile în care țara nu a notificat Executivul comunitar cu privire la adoptarea unui plan de acțiune preventivă și a unui plan de urgență, așa cum prevede regulamentul privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale.

Totodată, CE afirmă că România nu a informat Bruxelles-ul cu privire la deciziile sale referitoare la fluxurile bidirecționale de gaze naturale.

Comisia precizează că autoritățile competente din statele membre trebuiau să adopte planurile de acțiune preventivă și planurile de urgență până la data de 3 decembrie 2012 iar deciziile privind fluxurile bidirecționale de gaze naturale trebuiau să fie adoptate până la 3 septembrie 2012.

‘Până în prezent, România nu a notificat Comisiei adoptarea unui plan de acțiune preventivă și a unui plan de urgență, așa cum prevede regulamentul privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale și nici nu a informat Comisia cu privire la deciziile sale referitoare la fluxurile bidirecționale de gaze naturale’, precizează CE.

Regulamentul (UE) nr. 994/2010 privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale are drept obiectiv garantarea faptului că statele membre sunt bine pregătite pentru a face față unor eventuale întreruperi ale aprovizionării. În acest scop, statele membre ar trebui să permită fluxul bidirecțional de gaze naturale la nivel transfrontalier și să pregătească în prealabil planuri de acțiune preventivă și planuri de urgență.

România are la dispoziție două luni pentru a se conforma obligațiilor sale iar în caz contrar Comisia poate decide să înainteze cauza Curții de Justiție. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata