UE va interzice investiţiile şi croazierele în Crimeea

Uniunea Europeană se pregătește să interzică toate investițiile în Crimeea, dar și croazierele efectuate de companii europene, pentru a arăta că ”nu a uitat” anexarea teritoriului ucrainean de către Rusia, au indicat marți surse concordante, citate de AFP.

Acordul formal al celor 28 de state membre ale UE, printr-o procedură scrisă, este așteptat pentru joi după-amiază, cu câteva ore înainte de summitul șefilor de stat și de guvern din UE. Ei ar urma să discute despre criza din Ucraina și relațiile cu Rusia, ale cărei principale bănci și companii petroliere sunt supuse unor sancțiuni economice.

Noile sancțiuni exclud orice investiție financiară în Crimeea, precum și exporturile către peninsulă și dinspre ea către UE, sau de către o companie din UE, în sectoare precum transporturile, telecomunicațiile, energia, prospecțiunile și extracțiile de hidrocarburi, gaze și minerale, au indicat două surse diplomatice, citate de AFP.

Serviciile din domeniul turismului în Crimeea sunt și ele interzise pentru companiile europene. ”Navele de croazieră nu mai pot acosta în niciun port din Crimeea”, a precizat una dintre surse.

Aceste decizii ilustrează ”continuarea politicii europene de nerecunoaștere a anexării ilegale a Crimeii de către Rusia” în martie, a subliniat cealaltă sursă. ”Nu s-a uitat problema Crimeii, chiar dacă s-au spus multe despre conflictul din estul” Ucrainei, soldat cu peste 4.600 de morți din aprilie, potrivit ONU. ”Lumea rămâne extrem de preocupată”, a insistat sursa citată.

UE impusese deja, în iunie, apoi în iulie, sancțiuni vizând Crimeea. Ea a interzis astfel importul de produse provenite din peninsulă. Uniunea interzicea deja investițiile în proiecte de infrastructură în câteva domenii (transporturi, telecomunicații, energie, exploatare energetică și minieră). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata