Uleiuri presate la rece: Familia Tulai arată că nu e nevoie de o ditamai fabrica pentru a avea succes

19

Uleiuri presate la rece. Ulei de floarea-soarelui. Ulei de rapiţă. Ulei de nucă. Ulei de in. Ulei de cânepă. Ulei de  dovleac. Toate produse de o familie în localitatea Luna, la 45 de kilometri de Cluj-Napoca. Povestea micii afaceri de succes a fost povestită pentru Agrointeligenţa de către Felicia Tulai, tânăra care, alături de părinţii săi, a creat brandul românesc ”Luna Solai”.

 

  • Au început cu  40 de tone de seminţe de floarea-soarelui

Întoarsă la Cluj-Napoca în toamna lui 2011, Felicia a discutat cu părinţii ei pornirea unei noi afaceri, iar primul pas a fost de a cumpăra 40 de tone de seminţe de floarea-soarelui, suficient pentru producerea a circa 15.000 de litri de ulei. Au investit şi într-o a doua presă de ulei, mai performantă.

”Ţin minte că am cumpărat seminţele în perioada de recoltare şi preţul a fost de 1,2-1,4 lei pe kilogram. Nu era o cantitate foarte mare, dar cum nu mai aveam un salariu lunar, era suficient să începem afacerea şi să am un venit. Am început apoi să mă documentez despre legislaţie şi ce trebuie să fac pentru a aduce pe piaţă un produs nou”, povesteşte Felicia.

  • Analizele de laborator, 1.300 de lei

Documentarea a fost nevoită să şi-o facă pe cont propriu pentru că autorităţile la care a apelat au ridicat din umeri şi nu au putut să îi spună ce are de făcut pentru a vinde ulei cu acte în regulă. Într-un final, a ajuns la un laborator din Bucureşti unde a putut să facă analizele uleiului, adică să stabilească exact calitatea şi proprietăţile viitorului ei produs.

”Costul analizelor a fost de circa 13 milioane de lei vechi, o sumă mare pentru cât aveam eu în buget, dar cei de acolo au putut să îmi ofere şi informaţiile de care aveam nevoie despre uleiul pe care îl produceam”, îşi aminteşte Felicia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata