Uleiurile esenţiale, sursă de frumuseţe şi sănătate pentru întregul organism

Folosite frecvent pentru tratamente cosmetice corporale și pentru păr, uleiurile esențiale sunt tot mai mult întrebuințate și pentru ten, fiind apreciate nu numai pentru beneficiile aduse pielii, ci și stării generale de sănătate.

Aceste substanțe uleioase extrase din plante, dintre care multe sunt aromate (ca de exemplu cel de trandafir, floare de portocal, de mandarin, de iasomie, de mentă, etc, etc), sunt utilizate de mii de ani, fiind considerate unele dintre cele mai active substanțe din cosmetica naturistă. Virtuțile lor se observă și în plan emoțional, întrucât reduc stresul și induc o stare de confort și armonie. Au un puternic efect antiseptic, ajută la detoxifierea organismului și la regenerarea celulară, prevenind îmbătrânirea prematură, scrie revista ‘Hola’.

O regulă fundamentală este aceea că uleiurile esențiale sunt mai eficiente în combinație cu alte substanțe, deoarece nu conțin apă și, prin urmare, singure nu pot hidrata pielea. Rolul lor este foarte important întrucât au o mare viteză de penetrare în straturile mai profunde ale pielii și ajută la tratarea unor probleme interne ale epidermei.

Timpul de absorbție al unui ulei esențial variază în funcție de masa lui moleculară, dar este totdeauna foarte mic, de maximum 15 secunde. Prin urmare, produsele care conțin asemenea uleiuri intră foarte repede în piele, fără a lăsa luciu și senzație de grăsime. În plus, contribuie la creșterea rezistenței pielii.

Uleiurile esențiale trebuie alese ținând cont de tipul de ten și este de preferat să fie aplicate noaptea. Unele dintre ele sunt utile și pentru pielea grasă, contribuind la controlarea secreției glandelor sebacee și la prevenirea apariției punctelor de grăsime tipice acestui tip de ten.

Foarte utile pentru tenul uscat, aceste uleiuri trebuie folosite înainte de machiaj, ele conferind elasticitate pielii și asigurând o aplicare omogenă a fardurilor.

Hidratarea este mai rapidă dacă uleiurile esențiale sau produsele care le conțin se aplică pe pielea curată și umedă. Câte o picătură se poate pune punctual în zone deshidratate, cum ar fi nasul sau bărbia. Aplicate în cantitate mică pe pomeți sau pe buza superioară dau o strălucire o strălucire specială acestor părți ale feței.

Multă lume se întreabă dacă aceste uleiuri sunt recomandabile pe timpul verii, având în vedere că s-a spus de multe ori că sunt fotosensibile și pot duce la apariție unor pete pe piele. Cosmeticienii dau asigurări că serumurile pe bază de uleiuri esențiale se pot folosi oricând, singura condiție fiind ca uleiurile să nu reprezinte mai mult de 7% din volum. Evident, dacă pielea urmează a fi expusă la soare, după aplicarea serumului, se impune și o cremă cu factor de protecție solară adecvat.

Ca regulă generală, se pun câteva picături de ulei esențial în palme, care se unesc și se freacă între ele pentru a încălzi produsul. Se apropie palmele de nas și se inspiră profund, pentru a beneficia de parfumul agreabil și sănătos al uleiului. În continuare, degetele se așează pe cele două nări și se deplasează ușor, către frunte, apoi spre urechi și baza gâtului, zonă care trebuie apăsată ușor. Fără îndoială, senzația de bine nu va întârzia să apară. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata