Uleiurile presate la rece, o alegere înţeleaptă pentru sănătate

11

Uleiurile presate la rece sunt uleiuri nerafinate chimic şi sunt obţinute prin presarea mecanică a seminţelor. Ele au un rol important în alimentaţie, mai ales în cadrul unei diete echilibrate şi sănătoase. Este bine cunoscut faptul că uleiurile presate la rece sunt bogate în acizi graşi polinesaturaţi, în vitamine, minerale şi antioxidanţi, ele având o acţiune complexă şi foarte benefică asupra organismului.

Preferând consumul de uleiuri presate la rece în locul celor rafinate şi al grăsimilor de origine animală, se poate preveni îmbătrânirea precoce, se obţine scăderea colesterolului şi a hipertensiunii arteriale, a riscului de accident vascular, se poate preveni apariţia depresiilor, a insomniei, a alergiilor, a constipaţiei, a litiazei renale sau biliare.

De asemenea, dacă sunt consumate în mod echilibrat, uleiurile presate la rece au un efect benefic asupra ficatului, a pielii şi sunt foarte utile pentru menţinerea echilibrului hormonal.

Aceste efecte benefice nu pot apărea în cazul uleiurilor rafinate, deoarece în acest caz, extracţia din seminţe se face la temperaturi ridicate, ceea ce are ca efect inactivarea multora dintre componentele benefice ale uleiului, iar pe de altă parte se folosesc multe substanţe chimice pentru rafinarea şi stabilizarea uleiului care au o serie de efecte nocive asupra organismului.

 

  • Uleiul din cânepă presat la rece

Uleiul de cânepă şi seminţele de cânepă sunt considerate unele dintre cele mai sănătoase produse alimentare din lume, datorită conţinutului lor ridicat de acizi graşi esenţiali.

Uleiul din seminţe de cânepă presat la rece oferă balanţa ideală de acizi graşi Omega-6 şi Omega-3, în raportul perfect de 3:1, recomandat de medici şi nutriţionişti, fiind singurul ulei vegetal comestibil care conţine acidul gamma-linolenic şi care are cel mai ridicat conţinut de grăsimi polinesaturate (grăsimi bune) dintre toate uleiurile vegetale.

Specialiştii în nutriţie ne recomandă sa consumăm zilnic una-două linguri de ulei de cânepă, deoarece furnizeaza organismului aproximativ 6 grame de acizi graşi omega-3 şi între 8 şi 16 grame de acizi graşi omega-6. Este recomandat să fie folosit în stare crudă şi nu este recomandat pentru prăjit, deoarece odată ajuns la temperaturi de peste 49 de grade Celsius, el îşi pierde aroma şi beneficiile nutriţionale.

Introducând în alimentaţie uleiul din seminţe de cânepă presat la rece, putem beneficia de următoarele efecte asupra sănătăţii:

● creşte rezistenţa organismului în faţa infecţiilor;
scade nivelul colesterolului şi al tensiunii arteriale;
● îmbunătăţeşte circulaţia cardiovasculară;
● este o sursă substanţială de vitamina E (100-150mg/ 100g);
● reduce simptomele de artrită;
● previne bolile degenerative;
● este tonic al sistemului nervos;
tratează afecţiunile alergice cronice şi inflamatorii, precum eczemele sau psoriazisul;
● este o sursă considerabilă de clorofilă;
● are cel mai înalt conţinut de grăsimi polinesaturate dintre toate uleiurile vegetale;
● este ideal pentru vegetarieni, deoarece aduce un aport de grasimi nesaturate.

 

  •  Uleiul de floarea–soarelui presat la rece

Uleiul de floarea–soarelui presat la rece este foarte bogat în vitamina E, fiind considerat o sursă importantă de protecţie pentru artere şi pentru inimă. Aceasta are un puternic efect antioxidant, previne îmbătrânirea celulară, stimulează sistemul imunitar şi asigură dezvoltarea normală a nervilor.

Uleiul de floarea–soarelui presat la rece are de asemenea un conţinut mare de lecitină ce ajută la tonifierea sistemului nervos, de vitaminele A, E şi F, acizi graşi polinesaturaţi benefici pentru scăderea colesterolului, precum şi alte substanţe cu efecte antiinfecţioase şi regenerative. El este antioxidant, tonic, nutritiv, regenerant, antiinfecţios şi detoxifiant. Uleiul de floarea-soarelui conţine de asemenea şi vitamina A care ajută la creşterea oaselor şi a dinţilor, la prevenirea diverselor infecţii, a aterosclerozei şi a hipertensiunii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata