Ultimele violenţe din Ucraina, cele mai sângeroase în cei 23 de ani de independenţă

15

Ucraina se confruntă începând de marţi, 18 februarie, cu cea mai gravă criză în cei 23 de ani de independenţă, ani marcaţi de o viaţă politică tensionată şi de o ‘revoluţie portocalie’, dar fără a cunoaşte violenţe de genul celor înregistrate în ultimele ore care au provocat cel puţin 25 de morţi şi numeroşi răniţi, generând temeri privind izbucnirea unui război civil în această fostă republică sovietică.

După câteva zile mai liniştite la Kiev, în care mişcarea de contestare declanşată la sfârşitul lunii noiembrie a continuat, dar fără violenţe, aşteptându-se formarea noului guvern după demisia de la sfârşitul lunii ianuarie a cabinetului condus de Mikola Azarov şi discutarea reformei constituţionale cerute de opoziţie, capitala ucraineană a devenit marţi teatrul unor adevărate lupte de stradă.

Confruntările au izbucnit în cursul dimineţii, în apropiere de clădirea Radei Supreme (parlamentul unicameral), care urma să examineze o reformă constituţională ce prevede reducerea prerogativele prezidenţiale. Poliţia a aruncat cu grenade paralizante şi a tras cu gloanţe de cauciuc împotriva manifestanţilor, după ce aceştia din urmă au aruncat cu pietre din caldarâm asupra cordoanelor de poliţie ce înconjurau parlamentul. Confruntările au continuat pe parcursul serii prin asaltul poliţiei împotriva epicentrului mişcării de contestare – Maidan (Piaţa Independenţei).

Poliţia a avansat şi a luat poziţie în jurul monumentului din mijlocul pieţei, la scurt timp după 04.00 miercuri dimineaţă (02.00GMT), după o ploaie de grenade lacrimogene şi asurzitoare. Corturile situate în jurul acestui monument au luat foc. Pentru a se proteja de poliţie, protestatarii au ridicat un zid de foc. O blindată aparţinând trupelor speciale a fost incendiată cu cocktailuri Molotov.

Puterea a impus de marţi un fel de stare de urgenţă, dar care nu este numită astfel: metroul din Kiev a fost închis şi autorităţile au anunţat că traficul rutier în direcţia capitalei va fi ‘limitat’ de la miezul nopţii pentru a evita ‘escaladarea violenţelor’.

Potrivit unui bilanţ indicat miercuri dimineaţa de Ministerul ucrainean al Sănătăţii, în aceste confruntări şi-au pierdut viaţa 25 de oameni, iar peste 240 de persoane, între care 79 de poliţişti şi cinci jurnalişti, au fost rănite. Un jurnalist de la cotidianul ucrainean Vesti a fost împuşcat mortal de atacatori necunoscuţi, nu departe de locul confruntărilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata