Un aparat electrocasnic din clasa energetică A++ consumă jumătate faţă de unul din clasa B

2

Achiziția unui aparat electrocasnic dintr-o clasă energetică superioară, precum A++, duce la economii substanțiale la curent, iar consumul ajunge chiar la jumătate față de un aparat din clasa energetică B, se arată într-un document intitulat ‘Măsuri de eficiență energetică în sectorul rezidențial’, realizat de Departamentul de Eficiență Energetică din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

Electrocasnicele sunt prezente în casele a 99% dintre români, aparatele cel mai frecvent întâlnite fiind frigiderele și combinele frigorifice, mașinile de spălat rufe, aspiratoarele, aragazurile și fiarele de călcat.

„Piața din România a atins nivelul de saturație, iar în prezent activitățile de achiziție sunt dominate de înlocuirea aparaturii electrocasnice existente. Costurile de achiziție ale unui aparat electrocasnic nou sunt recuperate prin reducerea costurilor de exploatare (costul electricității, al apei). Dacă avem în vedere, pe de o parte, ponderea consumului pentru aparatura electrocasnică în consumul total de electricitate din sectorul rezidențial și, pe de altă parte, vechimea aparaturii electrocasnice din țară noastră, devine evident că există un potențial important de reducere a necesarului de electricitate și de apă, și implicit a costurilor, prin înlocuirea echipamentelor vechi cu unele noi, mai eficiente energetic’, spun autorii studiului.

Deocamdată, comparativ cu alte țări din Europa de Est, România se numără printre țările cu cea mai scăzută rată de înlocuire a produselor electrocasnice. În majoritatea cazurilor, rata medie de înlocuire depășește durata de viață a echipamentelor, însă de aici reiese și un aspect pozitiv, și anume potențialul de creștere al pieței electrocasnicelor noi eficiente energetic.

Un frigider vechi înregistrează un consum energetic cu până la 80% mai mare comparativ cu unul din clasa A+. Conform unei analize bazate pe mai multe surse din industria de profil, aparatele frigorifice noi, eficiente energetic (clasa energetică A+ și peste), înregistrează economii semnificative față de aparatele vechi de 5 ani până la 15 ani.

De exemplu, un frigider vechi de 10 ani are un consum de energie de 560 kWh/an, spre deosebire de un aparat nou din clasa A+, care înregistrează un consum de numai 255 kWh/an. În ceea ce privește consumul de energie pe durata de viață, un aparat nou din clasa A+ înregistrează o economie de 2.475 kWh, ceea ce reprezintă o economie a costurilor pe durata de viață de 1.342 lei. Prin alegerea unui aparat frigorific de clasa A++ în locul unuia de clasa B se obține o economie anuală de energie de până la 241 kWh/an, mai arată specialiștii.

Alegerea unei mașini de spălat rufe de uz casnic de clasa A în locul uneia de clasa C conduce la o economie anuală de energie de până la 110 kWh/an.

De exemplu, pornind de la clasa energetică A spre clasa de eficientă G, se constată un consum de energie scăzut de la o clasa energetică la următoarea în ordine succesivă astfel: consumul energetic al unui aparat clasa A față de cel al unui aparat clasa D este cu 74% mai mic, reprezentând o economie anuală de 156 kWh/an; consumul energetic al unui aparat clasa B față de cel al unui aparat clasa D este cu 75% mai mic, reprezentând o economie anuală 104 kWh/an, consumul energetic al unui aparat clasa C față de cel al unui aparat clasa D este cu 90% mai mic, reprezentând o economie anuală de 51 kWh/an.

„Majoritatea aparatelor din clasa energetică A+ și A++ justifică înlocuirea stocului existent dinainte de anul 2000 din punctul de vedere al perioadei de recuperare a investiției. Ponderea economiilor realizate, dar și diminuarea impactului negativ asupra mediului reprezintă argumente decisive pentru înlocuirea aparaturii electrocasnice uzate din gospodăriile românilor’, mai spune studiul.

Costurile de achiziție ale unui aparat electrocasnic nou sunt recuperate prin reducerea costurilor de exploatare. De exemplu, consumurile energetice ale aparatelor frigorifice vechi sunt cu 30 — 80% mai mari, în funcție de vechimea acestora, comparativ cu consumul echipamentelor din clasa A+. Saltul semnificativ în consum se înregistrează după o perioada de 5 ani vechime. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata