Un comisar european ironizează indicaţiile date femeilor de un vicepremier turc cu privire la râsul zgomotos în public

Comisarul european pentru agenda digitală, Neelie Kroes, a răspuns miercuri, 30 iulie, pe rețelele de socializare cu ‘un hohot de râs’ controversatelor indicații date femeilor de un vicepremier turc, care le-a spus să nu râdă zgomotos în public pentru a fi ‘decente’, relatează agenția EFE.

‘În luna septembrie voi merge la Istanbul și am de gând să râd atât cât o să vreau’, a spus Neelie Kroes, care este și vicepreședinte al Comisiei Europene, ea alăturându-se campaniei inițiate pe rețelele de socializare de femeile turce ca răspuns la afirmațiile vicepremierului Bulent Arinc, de asemenea purtător de cuvânt al guvernului.

‘Femeia trebuie să se poarte firesc, să știe ce este decent. Nu trebuie să râdă zgomotos în văzul tuturor și nici să facă mișcări seducătoare’, a spus cu o zi în urmă oficialul citat, într-un context în care avertiza asupra a ceea ce numea pericolul distrugerii societății și recomanda citirea Coranului și a textelor religioase.

După această declarație, mii de femei turce au postat pe rețelele de socializare fotografii în care pot fi văzute râzând în gura mare, însoțite de texte precum: ‘Ce amuzant, Arinc, nu mă pot abține’, ‘Toată lumea să râdă’, ‘Fan al lui Bulent Arinc’ ori ‘Fiecare râs e o rebeliune’.

Bulent Arinc este unul dintre fondatorii Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP), formațiunea islamistă aflată la putere în Turcia din anul 2002, și este considerat o personalitate conciliantă, dar cu viziuni pronunțat conservatoare.

Rețele turce de socializare au devenit de vara trecută o scenă obișnuită a protestelor umoristice ori satirice față de intențiile guvernului condus de Recep Tayyip Erdogan de a educa cetățenii în spiritul religiei musulmane. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata