Un costum spaţial canin, de concepţie sovietică, va fi scos la licitaţie

Un artist german își vinde pe un site de licitație online colecția de obiecte spațiale sovietice, printre care și un costum spațial pentru câini, potrivit SPACE.com

Andreas Hoge, cunoscut sub pseudonimul Andora, scoate la licitație pe 13 septembrie, pe site-ul de licitații online auctionata.com, peste o sută de obiecte care au făcut parte din programul spațial sovietic. În 1992, Andora a fost chemat în Rusia să picteze fuzelajul unei rachete portante Proton și atunci a început să colecționeze obiecte care au făcut parte din programul spațial sovietic.

Costumul pentru câine ar fi fost folosit în timpul sesiunilor de antrenament pentru câinii Belka și Strelka, pentru pregătirea misiunii Sputnik 5 din 1960. Este realizat din bumbac, nailon, aluminiu și cauciuc de compania RSC Energia, cel mai mare producător de componente pentru industria spațială moscovită. Costumul permite ajustarea unui tub de oxigen și este prevăzut și cu o cască. Organizatorii licitației se așteaptă să se obțină pe el în jur de 8.000 de euro. Acesta a fost printre primele costume spațiale canine realizate, foarte puține păstrându-se astăzi.

Citeste si:  SUA şi UE nu reuşesc să izoleze Teheranul: China, Rusia, India şi Turcia se grăbesc să profite de vidul investiţional din Iran

În anii ’50 diferite animale, precum câini, șobolani și chiar cimpanzei erau pregătite pentru a fi trimise pe orbită în cadrul testelor efectuate pentru primele misiuni cu ființe umane.

Primul animal lansat în spațiu și totodată prima ființă care a murit în afara Pământului este cățelușa Laika. Laika a fost trimisă în spațiu pe data de 3 noiembrie 1957 la bordul unei capsule Sputnik 2 ce nu era prevăzută cu sistem de revenire pe Pământ. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner