Un diamant roz „fancy vivid” vândut cu 14 milioane de euro la o licitaţie din Hong Kong

Un diamant roz „fancy vivid” de 8,41 carate a fost adjudecat marți seară, 7 octombrie, la o licitație desfășurată la Hong Kong cu 14 milioane de euro, a anunțat casa de licitații Sotheby’s, preluată de agenția France Presse.

Estimat între 100 și 120 de milioane de dolari Hong Kong (circa 12,9 — 15,4 milioane de dolari americani), micul diamant în formă de pară a fost cumpărat cu 137,88 milioane de dolari HK (17,78 milioane de dolari US, 14 milioane de euro).

Precedentul record înregistrat la o licitație pentru un diamant roz ‘fancy vivid’ datează din 2009, când un diamant de 5 carate a fost adjudecat cu 10,7 milioane de dolari US, tot în Hong Kong. ‘Fancy vivid’ este un termen de gemologie care desemnează cea mai intensă culoare a diamantului (pe o scară de cinci)

‘Pink Star’ — de 59,60 carate — este cel mai scump diamant roz vândut vreodată la licitație: el a fost cumpărat cu 83 de milioane de dolari la o licitație desfășurată în noiembrie 2013 la Geneva. Însă cumpărătorul nu s-a prezentat să îl ridice, așa încât piatra prețioasă figurează în inventarul Sotheby’s cu o valoare de 72 de milioane de dolari. Sotheby’s deține recordul pentru un diamant vândut la licitație: ‘Graff Pink’, diamant roz de 24,78 de carate, a fost adjudecat în noiembrie 2010, la Geneva, cu 46 de milioane de dolari.

Diamantele colorate sunt tot mai căutate în prezent de colecționari, ele fiind considerate în anii 1960 mai degrabă o curiozitate. Culoarea roz a diamantelor rămâne un mister. Se pare că pietrele au fost expuse simultan unei temperaturi mari și unei presiuni puternice.

Primele diamante roz au fost descoperite în India, în secolul al XVII-lea, și ulterior în Brazilia și Africa. Mina Argyle din Australia furnizează în prezent 90% din noile diamante roz. Ele rămân totuși extrem de rare, reprezentând doar 0,1% din cele 20 de milioane de carate de diamante brute produse anual. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata