Un elev de clasa a VIII-a a fost ministrul Educaţiei pentru o zi

Tudor Ioan Vlaicu, elev în clasa a VIII-a la școala nr. 2 „Nicolae Titulescu” din Buzău, a fost miercuri, 10 septembrie, ministrul Educației pentru o zi.

Elevul susține că una dintre primele măsuri pe care le-ar lua ar fi aceea de a da posibilitatea elevilor din anii terminali de gimnaziu să aleagă materiile pe care să se axeze și că ar pune accent pe matematică, limba română și limbile străine.

Tudor Vlaicu consideră că programa școlară este una bună și că nu trebuie eliminată nicio materie care se învață de gimnaziu.

„Ministrul pentru o zi” este de părere că profesorii ar trebui să atragă elevii prin metodele pe care ar trebui să la folosească la cursuri, iar acestea să nu mai fie monotone, bazate strict pe predare și ascultare.

„Probabil aș da din clasa a VIII-a posibilitatea ca elevul să își aleagă câteva ore sau materii primare pe care să se axeze mai mult și să se reducă cerințele de la celelalte materii pentru a face pregătirea mai bună. Nu aș scoate nicio disciplină pentru că fiecare are rolul ei și este bună în educarea elevului într-un anumit fel. Aș reduce accentul care se pune pe anumite materii cum ar fi muzică, desen și alte materii de acest gen. Aș trece accentul pe matematică, limbi străine. Programa este foarte bună acum. Am problema cu profesorii care au orele pe o singură linie, adică eu predau și mă aștept ca ora viitoare să-mi spui tot ce te-am învățat eu. Aș prefera ca anumiți profesori să își facă orele mai interesante, mai interactive. Să te atragă în captarea informației, nu să o scrii, să o conspectezi”, a spus elevul.

În opinia sa, profesorul nu trebuie să devină un prieten „direct” cu elevii, ci trebuie să își păstreze autoritatea.

„Voi urma un liceu cu profil de științe sociale sau filologie. Dacă voi avea șansa, m-aș duce să studiez la o universitate din afară apoi m-aș întoarce”, a spus elevul.

Una dintre nemulțumirile acestuia este legată de obligativitatea uniformei școlare despre care spune că „îi transformă pe toți în a fi comuni”.

Ministrul Educației Naționale Remus Pricopie i-a explicat „ministrului de o zi” că nu este o chestiune simplă gestionarea un sistem atât de mare cum este cel al educației.

„Sistemul de educație în orice țară, nu numai în România, este cel mai mare sistem pentru că noi avem 3.400.000 elevi, 240.000 de cadre didactice, didactic auxiliar, mai pui apoi aproape 60.000 personal tehnic, în învățământul superior mai ai aproape jumătate de milion de studenți, 30.000-40.000 de profesori, cercetători. Responsabilitatea să gestionezi un astfel de sistem este foarte mare. Avem peste 4,5-4,6 miliarde de euro bugetul MEN. Acesta este bugetul anual al Românie pentru educație. Ceea ce înseamnă foarte mult, dar chiar și așa mai ai nevoie de bani„, i-a spus ministrul elevului.

El a afirmat că de Programul „Bani de liceu” beneficiază în prezent 110.00 de elevi.

„Lucrăm cu ajutorul domnului ministru Teodorovici și doamnei ministru Ioana Petrescu de la Finanțe să creștem această alocație. Diferența de la 180 de lei cât se alocă acum unui elev până la probabil 250 de lei și o să vedem exact să fie acoperită din fonduri structurale pentru ca un număr cât mai mare de tineri să reușească să termine liceul. Acordarea acestor bani este condiționată de prezența la școală și eu cred că o societate democratică și dezvoltată trebuie să se bazeze și pe încredere”, a spus ministrul.

Potrivit reprezentantului MEN, disciplina și responsabilitatea trebuie să fie întărite pentru că „nu poți să faci școală dacă nu există disciplină, dacă nu există responsabilitate din partea tuturor — profesori, elevi, părinți”.

Referindu-se la una dintre solicitările „ministrului pentru o zi” Pricopie a spus că nu ar fi rău ca elevii care doresc să aibă posibilitatea să vină la școală mai devreme pentru a participa la anumite activități, dar fără a fi obligatoriu acest lucru.

„Suntem printre țările care au numărul cel mai mic de zile de școală pe an. Nu voi schimba pentru anul viitor, vom începe școala tot la 15 septembrie. Dar poate că nu ar fi rău ca o săptămână mai devreme elevii care vor și părinții care vor să aibă posibilitatea să vină la școală pentru activități. Un fel de „Școala Altfel” pe bază de opțiune, cine vrea, nu obligatoriu”, a spus Remus Pricopie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata