Un fost multiplu campion naţional la lupte al României, artist plastic de renume în Ungaria

Fost multiplu campion național al României la lupte la finalul anilor 60 și mai apoi absolvent de teologie, Gyorgy Csaba, originar din Târgu Mureș, este astăzi un artist plastic renumit în Ungaria, lucrările sale de pictură, grafică, sculptură sau tapiserii monumentale regăsindu-se în colecțiile unor prestigioase muzee și galerii din întreaga lume.

Un munte de om, cu ochi albaștri și privire caldă, contrastantă cu statura sa impunătoare — aceasta este prima impresie pe care ți-o lasă cel cunoscut în lumea artiștilor plastici drept Borgo. Originar din Târgu-Mureș, Gyorgy Istvan Csaba, alias Borgo, a absolvit secția de pictură a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, promoția 1980.

Actualmente este stabilit definitiv în Ungaria, unde desfășoară o susținută activitate didactică ca profesor al Colegiului „Eszterhazy Karoly” din Eger, Departamentul de Arte Vizuale. În România a fost prezent în perioada 26 august — 5 septembrie, la Grădina Botanică din Jibou, ca invitat special al celei de-a treia ediții a Simpozionului Internațional de Arte Vizuale „Arta în grădină”.

„Invitatul de onoare a acestei ediții este cel cunoscut sub numele de artist Borgo, din Ungaria, un nume care a consacrat o biografie personală și artistică, construind o poveste de vis. Cine ar fi crezut că un tânăr sportiv de patru ori campion de lupte al României, cu armata făcută în cantonamente și competiții la cluburile Steaua și Dinamo în anii ’70, va face studii de artă, pictură, la Universitatea din Cluj și va ajunge apoi ‘antrenor’ de artiști, profesor de pictură la Eger”, afirma, la vernisajul expoziției cu lucrările realizate la acest simpozion de cei opt artiști prezenți, Florin Gherasim, curatorul expoziției.

Chiar dacă sportul a fost prima pasiune, un accident din ani tinereții l-a făcut pe Gyorgy Csaba să-și reconsidere prioritățile și să se îndrepte spre artele plastice.

„Prima dată am făcut natație, de la care am trecut la atletism, care a fost foarte plictisitor pentru mine și pe urmă am făcut lupte, unde am fost de patru ori campionul României la categoria grea, în perioada 1969-1972. În 1972 am avut un accident la picior. Eram selecționat pentru Olimpiada din Munchen. Visul meu a fost o medalie olimpică. Am fost operat și m-am gândit că dacă mai trebuie să mă antrenez patru ani, ce se întâmplă dacă am iarăși un accident. Am decis că mai bine mă las de sport și mă apuc de învățătură. Am făcut — așa zic eu — școli superioare de industrie preotească, adică teologie la Cluj Napoca și pe urmă Institutul de Arte Plastice, pe care l-am absolvit în 1980. Cum sunt o ființă neastâmpărată, imediat după ce m-am lăsat de sport, la 23 de ani, am luat în mână pensula și un an mai târziu aveam deja sute de tablouri pictate, pe care le-am ars după ce am terminat institutul”, a precizat artistul maghiar originar din România.

Reîntors după facultate acasă, la Târgu Mureș, Gyorgy Istvan a pus bazele unui grup artistic ce a ajuns să fie interzis de cenzura comunistă, inițiativa fiind reluată, după mai mulți ani, în Ungaria. Dați afară din galerii, tinerii din Târgu Mureș au inițiat o mișcare artistică de stradă, „copiată” după ani buni de artiști din SUA și Japonia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata