Un franc puternic va afecta profitabilitatea băncilor elveţiene

Decizia Băncii Naționale a Elveției (BNS) privind eliminarea pragului minim al cursului de schimb euro-franc este posibil să afecteze profitabilitatea multor manageri de fonduri din Elveția și, de asemenea, ar putea accelera consolidarea în industrie, a declarat, marți, directorul uneia din cele mai mari bănci elvețiene, transmite Reuters.

Banca Națională a Elveției a luat, joi, prin surprindere piețele financiare, după ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. Anunțul a provocat o apreciere de 30% a francului elvețian în raport cu moneda euro, precum și scăderi masive ale acțiunilor companiilor elvețiene pe fondul îngrijorărilor că exportatorii elvețieni vor avea dificultăți în a-și vinde produsele peste hotare.

Boris Collardi, directorul Julius Baer, a treia mare bancă elvețiană, a subliniat că un franc puternic ar fi o sursă de îngrijorare pentru multe bănci private elvețiene, care câștigă majoritatea veniturilor în valută.

‘În consecință, aceasta va afecta în mod direct profitabilitatea instituțiilor elvețiene dacă nu facem nimic’, a declarat Boris Collardi.

Potrivit acestuia, decizia BNS se va reflecta în creșterea raportului costuri-venituri pentru unele bănci, punând presiune asupra acestora să fuzioneze, să vândă sau să-și închidă porțile.

Boris Collardi a mai spus că este posibil ca peste cinci ani în Elveția să mai existe doar circa 100 de manageri de fonduri. Aceasta, după ce între 2005 și 2013 numărul băncilor private din Elveția s-a diminuat cu 24%, până la 139, în condițiile în care presiunile asupra marjelor, creșterea costurilor și eliminarea secretului bancar au dus la o consolidare a pieței.

Separat, ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a declarat că decizia Băncii Naționale a Elveției a fost un ‘caz special’ și nu ar trebui să aibă un efect pe termen lung asupra monedei europene. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. ec i smarandescu spune

    EU CEL CARE VA SCRIE IN CEI 40 DE ANI ACTIVITATE 37 IN FUNCTIIECONOMICE SI VA TRANSMIT CE SPUNEA D-L M ISARESCUIN ANUL 1981 CIND ERA ECONOMIST LAINSTTUTUL DE ECONOMIE MONDIALA===CUM UN BENEFICIU DE 7% SE POATE TRANSFORMA INTR-O PIERDERE DE 3%PENTRU TARILE SUB DEZVOLTATE [ ROMINIA ]==MONEDELE OCCIDENTALE FLUCTUEAZA= CERTE RAMIN CISTIGURILE MARELUI CAPITAL [[ACUM FRANCUL ELVETIAN]=UN MECANISM AD-HOC PRIN CARE TARILE MARI CAPITALISTE DEZVOLTATE ARUNCA POVERILE CRIZEI PE UMERII TARILOR IN CURS DE DEZVOLTARE [ROMINIA CARE ESTE O COLONIE A UE ] CU STIMA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata