Un licean din Suceava a fost premiat în SUA pentru un generator solar, făcut din doze de aluminiu

– Performanţă excepţională pentru un licean din judeţul Suceava. El a câştigat premiul special la cea mai mare competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume, INTEL. La concursul organizat în Statele Unite ale Americii au participat peste 1.700 de liceeni din 70 de state, informează stiri.tvr.ro.

Daniel Coşovanu este din comuna Marginea şi învaţă la Liceul Tehnologic din Solca. Pasiunea pentru fizică a dobândit-o de la părinţi.

La competiţia organizată în Los Angeles, Daniel a impresionat juriul cu un generator solar de aer cald ce poate înlocui combustibilii folosiţi pentru încălzirea locuinţei.

Motorul creat de Daniel nu poluează. Pentru realizarea proiectului, la care a lucrat aproape un an, a folosit doze de aluminiu.

Daniel Coşovanu, câştigătorul competiţiei INTEL: „Le-am decupat partea de jos, le-am conectat asemeni unor ţevi şi le-am introdus într-o cutie, închisă ermetic. Iar apoi am realizat un circuit de aer”.

O companie americană i-a acordat premiul pentru originalitate, creativitate şi pentru explicaţiile care au însoţit invenţia.

Daniel Coşovanu: „Ar putea fi aplicat, în principiu, oriunde este soare, chiar şi la Polul Nord, în timpul zilei polare, acesta are rezultate remarcabile”.

Coordonatorul proiectului este chiar tatăl premiantului, profesor de fizică la liceul din Solca. „Aş vrea să-l mai continuăm un pic, să-l aducem la o formă comercială. Dar mai sunt încă de făcut nişte studii, ce îmbunătăţiri se mai pot obţine pentru creşterea randamentului şi eficienţei”, a declarat Ilie Coşovanu, tatăl elevului, profesor de fizică.

Daniel Coşovanu vrea să studieze ingineria aeronautică la o universitate din străinătate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata