Un misterios crater a fost descoperit într-o regiune izolată din Siberia – VIDEO

Un elicopter care a survolat regiunea siberiană Yamal (denumire care înseamnă „capătul lumii”) a descoperit un misterios crater de dimensiuni mari, cu diametrul de 80 de metri, a cărui origine este necunoscută, conform USA Today.

Inițial, scepticii au crezut că imaginile sunt trucate. Acest crater pare să fie desprins dintr-un film SF — o gaură uriașă în pământ, care pare să coboare până la adâncimi foarte mari. Autoritățile ruse au confirmat însă existența craterului și au trimis deja o echipă de experți care urmează să-l examineze și să se pronunțe asupra posibilei sale origini. Cercetătorii care urmează să ajungă la crater fac parte din Academia Rusă de Științe și vor lua mostre de sol pentru analize de laborator.

Însă care ar putea fi cauzele care au dus la apariția craterului? „Putem susține cu certitudine că nu este vorba de impactul cu un meteorit. Nu putem oferi alte detalii deocamdată”, a comentat un purtător de cuvânt al Ministerului rus pentru Situații de Urgență pentru publicația Siberian Times.

Principala ipoteză privind originea acestui crater susține că ar fi vorba de un fenomen natural denumit ?pingo’ sau un hidrolacolit, fenomen care se produce atunci când gheața formează o peliculă în adâncul solului, susținând pământul de deasupra. Schimbările climatice ar fi putut produce topirea acestei pelicule de gheață, rezultând surparea solului de deasupra sa și apariția unui crater.

În același context s-au făcut auzite mai multe voci care atrag atenția că acest crater misterios ar putea avea o cauză antropică și nu naturală. Acest crater a apărut la puțin mai mult de 30 de kilometri distanță de cele mai importante câmpuri gazifere ale Rusiei, ceea ce conduce la speculații cu privire la producerea unei importante explozii subterane. De asemenea, adepții teoriilor conspirației au avansat ipotezele că ar putea fi vorba de locul de aterizare al unei nave extraterestre sau de poligonul de testare a unor noi arme.

‘Este o formă de relief cu totul remarcabilă”, a comentat Dr. Chris Fogwill, cercetător la Universitatea New South Wales, care este de părere că acest crater este urmarea unui hidralacolit. ‘Este evident că este o versiune extremă de hidralacolit, amplificată probabil și de o eventuală interacțiune cu gazele naturale din subsolul acestei regiuni. Vom putea fi siguri doar după ce vom ajunge la fața locului”, a mai adăugat el pentru publicația Sydney Morning Herald. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata