Un robot NASA a depăşit recordul de distanţă parcursă pe o suprafaţă extraterestră

Micul vehicul Opportunity, lansat de NASA pe Marte în 2004, a parcurs pe Planeta Roșie o distanță mai mare decât orice alt vehicul care a rulat pe un alt corp ceresc, a anunțat luni agenția spațială americană, citată de AFP.

De la sosirea sa pe Planeta Roșie, Opportunity, vehicul alimentat cu energie solară, a acoperit 40 de kilometri, depășind astfel recordul oficial stabilit de robotul Lunokhod 2, lansat pe Lună de fosta Uniune Sovietică, în anul 1973.

„Opportunity a mers mai mult decât orice alt vehicul care s-a deplasat pe suprafața unei alte lumi”, a declarat John Callas, de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din cadrul bazei NASA din Pasadena, California.

Acest lucru „este remarcabil, dacă luăm în considerare că Opportunity nu trebuia să ruleze inițial decât un kilometru și că nu a fost conceput pentru astfel de distanțe”, a adăugat el.

Opportunity și robotul geamăn ieșit din funcțiune, Spirit, au descoperit urme de medii umede pe Marte, unele dintre acestea putând fi propice pentru viață. Opportunity explorează în prezent craterul Endeavour de pe Marte.

Robotul Curiosity, lansat în 2012, s-a deplasat până în prezent doar 8,6 km, a precizat NASA pentru AFP, iar destinația sa finală, explorarea craterului Gale, nu îi va permite teoretic să ruleze cât a parcurs predecesorul Opportunity.

Potrivit NASA, Lunokhod 2, care a aselenizat pe Lună la 15 ianuarie 1973, a parcurs 39 km în mai puțin de cinci luni. Aceasta cifră se bazează pe calcule recente, efectuate folosind imaginile de pe un modul de recunoaștere din jurul Lunii, pe care se pot vedea urmele lăsate de Lunokhod pe solul lunar, precizează AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata