Un şah cu piese gigantice, noua atracţie a Zalăului

Un joc de șah cu piese gigantice, realizat în parcul central al Zalăului, recent reabilitat cu fonduri europene, a devenit una din principalele atracții ale orașului în zilele însorite de final de octombrie în care imensele piese albe sau negre ce contrastează cu frumoasele culori ale toamnei atrag tot mai mulți iubitori ai sportului minții.

Tineri liceeni ieșiți de la ore, pensionari sau chiar copii care nu cunosc încă bine rostul rocadei mari sunt prezenți, zilnic, în parcul municipal, pentru a se relaxa mutând pionii de dimensiuni impresionante pe tabla cu pătrate din piatră albă și neagră, realizată chiar în inima principalului loc de recreere și promenadă al locuitorilor Zalăului.

Stephanie are doar cinci ani însă mută cu dexteritate pionii, caii, regele și regina, de-a lungul tablei de șah din parc, sub privirile tatălui său, care încerca să-i explice regulile sportului minții.

„Am fost în parc de mai multe ori să joc șah. Astăzi, chiar înainte să venim noi, au terminat o partidă de șah doi pensionari. E o idee frumoasă”, afirmă tânărul tată a lui Stephanie.

Parcului Central Municipal Zalău a fost reabilitat recent în cadrul unui proiect european în valoare totală de circa 3,3 milioane de lei. Prin acest proiect au fost reabilitate aleile pietonale și scările, cascada și fântână arteziană, împrejmuirea parcului, instalațiile de iluminat și instalațiile de alimentare cu apă. De asemenea, locul de joacă a fost complet refăcut și dotat cu mobilier nou, iar băncile din parc au fost înlocuite în totalitate.

Prin lucrările de reamenajare a spațiului verde s-au realizat plantări și transplantări de arbori și arbuști, semănare gazon, lucrări de curățare a terenului și toaletare a vegetației existente. Printre noile amenajări ale parcului se numără o pistă pentru ciclism, o parcare, spații pentru animale de companie, un perete de cățărat, antene wireless pentru acces gratuit la internet, o fântâna arteziană, cișmele și obiecte de artă decorativă și, nu în ultimul rând, tabla de șah menționată.

Unul dintre punctele forte ale proiectului este reprezentat de reabilitarea și acoperirea amfiteatrului ce poate utilizat pentru organizarea de evenimente culturale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata