Un simplu test de sânge poate prezice riscul sinuciderii

Un simplu test de sânge pentru a detecta o modificare chimică a unei singure gene umane legate de gândurile și impulsurile negative poate prezice cu precizie riscul suicidar, relevă un studiu realizat de grup de cercetători americani și publicat în American Journal of Psychiatry, informează agenția Xinhua.

Ei au descoperit că modificări ale unei gene numite SKA2 joacă un rol important în transformarea a ceea ce ar putea fi o reacție obișnuită din efortul vieții de zi cu zi în gânduri și comportamente sinucigașe.

„Sinuciderea este o problemă majoră de sănătate publică care poate fi prevenită, dar eforturile noastre de prevenție sunt zădărnicite deoarece nu avem nici o cale consistentă de a prezice cine sunt aceia cu risc crescut de sinucidere”, a spus, într-o declarație, Zachary Kaminsky, profesor la Johns Hopkins University School of Medicine, citat de Xinhua.

„Cu un test ca al nostru, am putea fi capabili să stăvilim rata sinuciderilor prin identificarea oamenilor care au aceste tendințe și intervenția suficient de timpurie pentru preîntâmpinarea unui dezastru”, a spus Kaminsky.

Într-o serie de experimente care implică eșantioane de creier de la persoane bolnave mintal și sănătoase, Kaminsky și colegii săi au constatat că cei care s-au sinucis au avut nivelul de SKA2 redus în mod semnificativ.

Mai mult, studiul a descoperit la unii subiecți o modificare care altera calea de funcționare a genei SKA2 fără schimbarea secvenței genetice a ADN-ului.

Modificarea adăuga genei substanțe chimice numite „grupuri de metil”, un nivel mare al metilizării fiind descoperit în acest studiu chiar la persoanele care s-au sinucis.

În experimentele următoare, cercetătorii au făcut simple teste de sânge celor 325 de participanți la studiu și au găsit o creștere similară a metilizării la gena SKA 2 la persoane cu gânduri sau încercări suicidare.

Pe baza constatărilor, ei au proiectat un model de analiză care prezice care dintre participanți a avut experiența unor gânduri sau tentative sinucigașe cu un procent de certitudine de 80 la sută.

Gena SKA2 se găsește în cortexul prefrontal al creierului, care este implicat în inhibarea gândurilor negative și în controlul comportamentului impulsiv, menționează Xinhua.

Dacă nu există suficientă SKA2 sau aceasta este modificată în vreun fel, creierul uman nu poate suprima eliberarea unui hormon numit cortizol. Studiile anterioare arătau că această eliberare de cortizol este anormală la persoanele care încearcă sau mor prin sinucidere.

Dacă vor fi confirmate în linii generale aceste studii, un test de sânge bazat pe aceste concluzii poate ajuta doctorii în luarea de decizii pentru prevenirea unei tragedii, cum sunt nevoia de spitalizare, izolarea în vederea monitorizării sau restricționarea accesului pacienților la unele medicamente care au fost legate de gândurile suicidare.

„Am găsit o genă care considerăm că poate fi cu adevărat importantă pentru identificarea constantă a unei serii de comportamente, de la gândurile sinucigașe, la încercări și finalizări ale acestor gânduri”, a spus Kaminsky. „Este nevoie să studiem aceasta pe un număr mai mare de pacienți, dar credem că vom putea monitoriza riscul de sinucidere prin analizele de sânge”, a adăugat acesta. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata