Un tânăr din Miercurea Ciuc a dezvoltat în Europa de Sud Est o afacere înfloritoare cu trufe

Un tânăr din Miercurea Ciuc a dezvoltat în Europa de Sud Est o afacere înfloritoare cu trufe, pornind de la o pasiune pe care o avea în adolescență – ciupercile. El susține că este prima persoană din România care s-a gândit că această activitate are un viitor și, mai mult, a pus bazele unei industrii.

Fekete Oszkar are 33 de ani și pe vremea când era încă licean, pasionat de culesul ciupercilor, s-a întâlnit cu un tânăr din Ungaria, l-a o întrunire a ciupercarilor, iar acesta i-a povestit despre trufe. Interesat fiind de lucrurile noi, Oszkar a mers în Ungaria, s-a înscris în prima asociație a căutătorilor de trufe din țara vecină, a citit singurele două cărți de specialitate existente atunci, editate în 1911 și 1968, și a pornit în căutarea trufelor, împreună cu prietenul său. Norocul a făcut să găsească 2-3 kilograme, însă niciun maestru bucătar nu a vrut să le cumpere.

‘Am avut noroc că am găsit, ici-acolo, 2-3 kg de trufe și atunci am mers să le vindem la Budapesta. Dar, la restaurante, toții chef-ii ne-au spus că nu pot să le cumpere pentru că, dacă noi nu putem să le furnizăm constant, săptămână de săptămână, ei nu le pot introduce în meniu. Și atunci e frumos, dar nu le trebuie’, povestește Oszkar Fekete, prima experiență pe care a avut-o cu vinderea trufelor.

După acest moment, cei doi tineri s-au gândit că, dacă vor să dezvolte o afacere din această îndeletnicire, trebuie să pregătească oameni de la care, ulterior, să cumpere trufele. Așa a luat naștere primul program de seminarii pentru inițierea în căutarea trufelor, care a demarat în 2001, în Ungaria și în 2004, în România.

Oszkar își amintește că, la primul seminar din România, care a avut loc la Băile Harghita, au participat 14 persoane din toată țara, dintre care 10 sunt și acum căutători activi de trufe. În cei zece ani care au trecut, aproximativ 500 de persoane din România s-au instruit la seminariile respective, iar anul acesta, cei doi tineri au decis să nu le mai organizeze deoarece ‘am împrăștiat cunoștințe, s-a format industria de bază și acum trebuie să trecem la un alt pas, acela de a forma această industrie’.

Între timp, cei doi deschizători de drumuri în această industrie și-au înființat două firme, Truffoir SRL—România și Truffleminers—Ungaria, și au ajuns să cumpere trufe din România, Ungaria, Serbia sau Bulgaria și să le vândă la distribuitori care, la rândul lor, le furnizează restaurantelor renumite din toată lumea.

Oszkar spune că, săptămânal, din România, cumpără între 500 și 1000 kg de trufe, în țara noastră dezvoltându-se mai mult căutarea trufelor de vară, cele negre, care sunt mult mai ușor de găsit.

‘Trufele negre de vară se găsesc de la 0-10 cm, iar trufele albe de la 10 la 70 cm. Câinele de căutare arată locul și trufarul sapă groapa, ca să găsească trufele. Noi, acum, avem, săptămânal, între 500-1000 kg de trufe negre, pe care le cumpărăm și le vindem din România. Paralel cu aceasta, trufe albe găsim 5-10 kg, numai în octombrie-noiembrie, pentru că au o perioadă foarte scurtă de producție. Ideea este că atunci când vorbim despre trufe vorbim despre mai multe specii, care se caută în diferite zone, cu cunoștințe diferite, cu valoare gastronomică și financiară total diferite’, explică Oszkar Fekete.

Despre trufele negre, tânărul harghitean afirmă că ‘sunt cele mai comune’ și au ajuns să nu mai fie considerate o delicatesă din cauză că pe piață există o cantitate foarte mare. Acestea sunt folosite acum în industria alimentară, pentru a îmbunătăți unele produse, cum ar fi salamul sau cașcavalul, în vreme ce în marile restaurante se folosesc trufele de iarnă sau cele albe.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata