Un test de sânge care poate anticipa debutul bolii Alzheimer ar putea fi disponibil în doi ani

Un nou test de sânge capabil să anticipeze îmbolnăvirea de Alzheimer ar putea fi disponibil în doi ani, susțin oameni de știință britanici, relatează marți DPA.

Un astfel de test este posibil ca urmare a identificării de către cercetători a 10 proteine din sânge prezente la 87 % din pacienții care dezvoltă boala în decurs de un an, conform unei lucrări publicate în revista Alzheimer’s & Dementia.

Până în prezent nu au fost identificate tratamente care pot opri sau inversa evoluția bolii Alzheimer.

„Alzheimer începe să afecteze creierul cu mulți ani înainte ca pacienții să fie diagnosticați cu această boală”, a declarat Simon Lovestone, profesor la Kings College din Londra și unul dintre inventatorii testului.

În cadrul cercetării, Lovestone și colegii săi au analizat mostre de sânge de la 476 de bolnavi de Alzheimer, de la 220 de persoane cu „ușoare tulburări cognitive” și de la 450 de vârstnici sănătoși, și ulterior au comparat 26 de proteine asociate anterior cu boala.

Oamenii de știință încearcă în prezent să îmbunătățească acuratețea testului, și, în colaborare cu compania de biotehnologie, Proteome Sciences, să dezvolte o versiune comercială a acestuia în termen de 2-5 ani.

Anterior, și cercetători americani au susținut în urma cercetărilor lor că un test de sânge poate stabili cu acuratețe riscul de instalare a bolii Alzheimer. Studiul acestora, publicat în revista Nature Medicine, a concluzionat că prin analiza nivelului a zece lipide din sânge se poate prevedea, cu o acuratețe de 90%, riscul ca boala să se instaleze în următorii trei ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata