Un tezaur excepţional din aur, vechi de 3.000 de ani, a fost descoperit luni în zona Braşovului

Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti s-a îmbogăţit luni dimineaţă cu un tezaur din AUR deosebit de frumos şi de bine păstrat, descoperit  într-o pădure din apropierea Braşovului.

Autorul descoperirii, dl. Fănel Şerban, un pasionat de arheologie, mi-a relatat că luni după masă, fiind plecat în natură, în apropiere de Braşov, a reuşit să îl identifice cu ajutorul unui detector de metale, pe care îl foloseşte cu o autorizaţie specială.

În scurt timp, au ieşit la lumină 21 de verigi din aur (probabil un colier) cu o greutate de 115,57 grame… La locul respectiv nu s-au găsit şi alte artefacte.

În mai puţin de 24 de ore, autorul descoperirii s-a prezentat la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti şi a predat specialiştilor întregul tezaur. El a fost în scurt timp verificat cu raze X şi s-a constatat că conţine 86% aur şi 14% argint, ceea ce dovedeşte că este vorba de aur aluvionar, specific prelucrării antice pe teritoriul României. De altfel, din câte ştim, un procent similar de aur şi argint s-a găsit şi în unii cosoni.

Conform primelor opinii exprimate de specialişti, tezaurul pare să fie din perioada Halstattiană, având o vechime de peste 3.000 de ani, lucru care este impresionant dacă privim rafinamentul execuţiei.

Bucuros că încă o comoară antică a ieşit la lumină, îi urez d-lui Fănel Şerban să aibă parte şi de alte decoperiri de excepţie. De asemenea, le recomand tuturor detectoriştilor să colaboreze cât mai mult cu mediul ştiinţific, cu arheologii. Cred că un parteneriat real şi corect ar fi benefic cercetării arheologice în România.

Daniel Roxin

Citește și
1 Comentariu
  1. ADRIAN NAcase spune

    Ce bine ca s-a mai descoperit ceva de furat ! Nu mai aveam ce fura dupa ce luasem cele mai bune tablouri din muzeul de arta al RSR si bratarile dacice de la Sarmisegetuza !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata