Un ucigaş galactic în serie, suprins în imaginile obţinute de ESO

Observatorul ESO (European Southern Observatory) din Chile a surprins o serie de imagini cu un ucigaş galactic în serie: o galaxie care şi-a distrus cel puţin una dintre galaxiile vecine şi care reprezintă una dintre cele mai puternice surse de emisii radio de pe cer, conform SPACE.com.

Galaxia eliptică gigantică NGC 1316 îşi deconspiră trecutul violent într-o serie de imagini ce au fost prezentate miercuri publicului larg de către European Southern Observatory. Această galaxie este localizată la aproximativ 60 de milioane de ani lumină de Pământ, conform ESO.

O serie de particularităţi observate la galaxia NGC 1316 demonstrează că aceasta a devorat cel puţin o altă galaxie din vecinătatea sa. Neobişnuitele dungi de praf galactic din apropierea centrului acestei galaxii, precum şi o populaţie de clustere globulare de stele neobişnuit de mici fac trimitere la ideea că NGC 1316 a „înghiţit” o galaxie spiralată foarte bogată în praf cosmic, în urmă cu aproximativ 3 miliarde de ani.

În imaginile surprinse de ESO sunt vizibile şi vagi urme mareice, rămase în urma „impactului” în care cele două galaxii au trecut una prin cealaltă, galaxia mai puternică rupând orbitele stelelor din galaxia mai slabă şi preluându-i materia, precum şi urme ale clusterelor de stele care au fost dislocate din galaxia „victimă” în care se aflau, fiind proiectate în spaţiu. Astfel de urme mareice apar în urma efectelor gravitaţionale complexe care se produc asupra orbitelor stelare atunci când două galaxii se apropie prea mult una de cealaltă.

„Toate aceste semne indică un trecut violent în care NGC 1316 a înghiţit alte galaxii şi sugerează că acest comportament continuă”, conform unui comunicat al oficialilor de la ESO.

Supermasiva gaură neagră situată în centrul acestei galaxii a profitat din plin de galaxia sau galaxiile ce i-au căzut pradă lui NGC 1316. Pe măsură ce materia provenită de la celelalte galaxii „a căzut” în această gaură neagră, acest monstru galactic devine strălucitor (şi deci vizibil), transformând galaxia NGC 1316 în cel mai strălucitor obiect radio vizibil pe cerul sudic şi respectiv cea de-a patra cea mai importantă sursă radio de pe cer. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata