Undă verde din partea Parlamentului grec pentru propunerea de acord cu creditorii; nou plan de 74 de miliarde de euro

Creditorii Greciei (UE, BCE, FMI) care au examinat vineri, 10 iulie, noua propunere prezentată de guvernul condus de premierul elen Alexis Tsipras au estimat-o ca fiind „pozitivă”, văzând în ea „o bază de negociere” în vederea unui al treilea plan de ajutor în valoare de 74 miliarde de euro, a aflat AFP dintr-o sursă europeană.

„Cele trei instituții au convenit să dea o evaluare pozitivă propunerii de reformă transmise joi seara de guvernul grec”, a precizat această sursă în cursul serii de vineri.

Această propunere, care face să revină speranța unui acord evitând ieșirea Atenei din zona euro, va fi examinată sâmbătă de miniștrii de finanțe ai uniunii monetare la Bruxelles.

Totuși, potrivit aceleiași surse europene, reuniunea Eurogroup ar trebui să ducă „cel mai bine la un acord politic”, decizia de a relansa negocierile cu Atena figurând pe agenda summitului șefilor de stat și de guvern din cele 28 de țări ale UE, care va avea loc duminică la Bruxelles.

Între altele, dacă Grecia și partenerii ei europeni se înțeleg asupra acestui al treilea plan de ajutor pentru Atena, cel puțin opt parlamente ale zonei euro vor trebui să-și dea avizul, iar Bundestag-ul german chiar în două rânduri.

Propunerea prezentată de guvernul grec este o „bază de negociere pentru un al treilea program de 74 miliarde de euro pe trei ani: 16 miliarde de euro de la FMI și 58 de miliarde de la Mecanismul European de Stabilitate (MES), adică o zecime din capacitatea sa”, a subliniat sursa europeană.

Parlamentul Greciei, întrunit în sesiune extraordinară, a aprobat propunerea de acord prezentată creditorilor internaționali de către guvernul premierului Alexis Tsipras, care a înregistrat însă și refuzul mai multor deputați din partidul său, potrivit AFP.

 Premierul, care a făcut din acest vot o alegere de „înaltă responsabilitate națională”, a obținut 251 de voturi favorabile dintr-un total de 300 de deputați pentru a merge să negocieze sâmbătă cu creditorii țării (UE, BCE, FMI) pe baza propunerii pe care o prezentase joi seara.

Zece deputați din partidul său de stânga radicală Syriza au respins propunerea, abținându-se de la vot sau, doi dintre ei, votând împotriva acestui plan de acord.

Printre cei opt absenteiști figurează trei personalități din majoritatea sa guvernamentală: ministrul energiei Panagiotis Lafazanis, ministrul delegat al caselor de asigurări sociale, Dimitris Stratoulis, din aripa eurosceptică a Syriza, precum și președinta parlamentului, Zoe Konstantopoulou, al treilea om în stat.

Mai mulți deputați Syriza au fost absenți de la vot, între care fostul ministru al finanțelor, Yanis Varoufakis, astfel încât textul a fost adoptat cu voturile opoziției, socialiști și conservatori în special, pentru că majoritatea guvernamentală are 149 de deputați Syriza și 13 deputați ai micului partid de dreapta suveranist Anel, aceștia din urmă votând pentru propunerea de acord.

Comentatorii politici estimau sâmbătă că aceste dezangajări în cadrul majorității ar putea antrena schimbări politice, posibil, sub forma unei remanieri ministeriale.

Alexis Tsipras, pledând în favoarea pachetului de măsuri propus de guvern, a admis în fața parlamentarilor că ele sunt „dificile” și departe de promisiunile electorale ale stângii radicale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata