Ungaria: 58 de bănci amendate cu 1,23 milioane euro pentru că ar fi majorat ilegal taxele şi comisioanele aplicate clienţilor

Banca Centrală a Ungariei (NBH) a amendat 58 de instituții regionale de creditare cu suma totală de 386,5 milioane de forinți (1,23 milioane de euro), din cauza unor practici incorecte, transmite site-ul portfolio.hu.

NBH a investigat 62 de bănci și instituții de creditare și a descoperit că majoritatea au majorat ilegal costurile bancare și taxele percepute clienților.

Banca Ungariei a verificat dacă instituțiile au acționat în conformitate cu reglementările de protecție a consumatorilor când au majorat unilateral taxele, comisioanele și costurile, în perioada 1 ianuarie 2012-30 aprilie 2014.

Deoarece băncile au încălcat reglementările, NBH a anunțat că a impus amenzi unui grup de 58 de bănci și a cerut compensarea clienților pentru prejudiciile suferite.

Cele mai semnificative amenzi au fost acordate Duna Savings Bank (25 milioane de forinți), Buda Regional Bank (22,5 milioane de forinți) și Dunakanyar Savings Co-operative (18 milioane de forinți).

În iulie, Banca Centrală a Ungariei a amendat zece instituții de creditare cu suma totală de 71,8 milioane de forinți (232.000 euro), pentru că ar fi majorat ilegal taxele și comisioane aplicate clienților.

Sectorul bancar ungar a înregistrat în primul trimestru din 2014 un profit combinat după taxe de 69,9 miliarde de forinți (229 milioane de euro), în scădere cu 15,3% față de perioada similară din 2013, arată datele publicate recent de Banca Centrală a Ungariei.

Taxa pe bănci, cea mai ridicată din Europa, s-a ridicat la 39,9 miliarde de forinți, dar în scădere cu două miliarde de forinți față de primul trimestru din 2013.

Valoarea activelor totale a scăzut cu 3,5% în perioada martie 2013 — martie 2014, la 31,31 miliarde de forinți, în timp ce rata creditelor neperformante (NPL) a urcat de la 14,1% la 14,5%.

Principalele bănci din Ungaria sunt OTP, K&H Bank, precum și diviziile ungare ale băncilor austriece Raiffeisen și Erste, băncii belgiene KBC, băncilor italiene Unicredit și Intesa Sanpaolo, precum și subsidiara băncii germane Bayerische Landesbank.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata