Ungaria şi-a cerut pentru prima dată scuze la ONU pentru Holocaust

Ungaria şi-a cerut scuze pentru prima dată la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru responsabilitatea pe care a avut-o în cadrul Holocaustului, a declarat ambasadorul ungar la ONU Csaba Korosi, informează vineri MTI.

‘În această formă şi din partea statului ungar, nimeni nu a mai prezentat scuze la ONU cu privire la responsabilitatea statului ungar în Holocaust’, a declarat ambasadorul Korosi pentru agenţia de presă ungară.

‘Le datorăm scuze victimelor pentru că statul ungar a fost vinovat pentru Holocaust. În primul rând, pentru că nu a reuşit să-şi protejeze cetăţenii săi şi, în al doilea rând, pentru că a ajutat şi a furnizat resurse financiare pentru comiterea unei crime în masă’, a declarat Csaba Korosi în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul ONU din New York, cu ocazia deschiderii unei serii de evenimente dedicate comemorării Holocaustului.

‘Instituţiile statului ungar de la acea vreme au fost responsabile pentru Holocaust. Scuzele exprimate astăzi de statul ungar trebuie să devină parte a memoriei şi identităţii naţionale’, a mai spus el. Totodată, Csaba Korosi a anunţat că în Ungaria sunt planificate evenimente în cadrul anului comemorativ 2014, în centrul cărora se vor afla ‘salvatori’ şi ‘victime copii’.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata