Unitate de procesare a peştelui de două milioane de euro, la Tulcea; 40 de noi locuri de muncă şi 9 produse tradiţionale atestate

O unitate de procesare a peștelui din Tulcea, realizată cu o investiție greenfield care depășește două milioane de euro, livrează pe piața autohtonă peste 16 produse din pește, din care nouă au primit deja atestate de produse tradiționale din partea Ministerului Agriculturii, iar pentru un alt produs, respectiv Scrumbia afumată de Dunăre, investitorul încearcă să obțină la nivel european recunoașterea ca produs cu Denumire de Origine Protejată (DOP).

„Am realizat o investiție de la zero, de peste două milioane de euro, într-o zonă cu tradiții pescărești, unde toată industria de prelucrare a peștelui a suferit o prăbușire după 1989. Business-ul inițial a fost pescuitul marin și ulterior am simțit nevoia valorificării superioare și am profitat de această oportunitate a Fondului European de Pescuit pentru realizarea unei unități de procesare. Am depus un proiect în 2010 pe Programul Operațional de Pescuit (POP) 2007-2013, care a avut o valoare de circa 1,3 milioane de euro, iar restul investiției a provenit din fonduri proprii și din credite bancare. Până în prezent am reușit să creăm și peste 40 de noi locuri de muncă în această unitate”, a spus directorul general al unității tulcene de procesare, Daniel Buhai.

Acesta recunoaște că nu ar mai începe din nou o astfel de investiție, mai ales că resursele de pește din Delta Dunării pe care și-a bazat inițial afacerea nu se găsesc atât de ușor și este nevoit să recurgă la prelucrarea peștelui din import, în proporție de 30% din materia primă. Producția totală obținută până în prezent se ridică la 300 de tone de produse din pește pe an, deși capacitatea unității suportă peste 500 de tone într-un an.

„A fost foarte greu, nu aș mai face a doua oară o investiție de la zero. Am avut o primă întârziere la depunerea dosarului pentru proiectul prin POP, însă ulterior au fost respectate toate termenele. Unitatea poate prelucra 3 tone de pește proaspăt pe zi din care rezultă 1,5 tone de produse procesate, dar încă nu am ajuns la această capacitate pentru că nu avem materie primă suficientă. Noi ne-am bazat pe resursele din Deltă și acum le simțim ușor în scădere. Nici din acvacultură nu reușim să obținem suficiente resurse, deși au fost alocate fonduri importante din POP pentru acvacultură. Sperăm ca Bursa de Pește să redefinească aceste aspecte pentru că o unitate de procesare necesită mereu investiții. Dacă te duci în județul Tulcea, unde sunt zeci de lacuri, nu găsești o coadă de crap chinezesc, care pentru noi este o resursă importantă în vederea procesării”, a explicat Daniel Buhai.

Deși inițial investitorul tulcean își dorea să prelucreze doar pește din Delta Dunării după rețete tradiționale, vechi de 100 de ani, „fie ale rușilor lipoveni, fie ale grecilor care s-au așezat la Sulina și care au venit cu know-how-ul mediteranean, viața ne-a demonstrat că nu putem să ne bazăm doar pe aceste resurse”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata