UNSICAR: 53% dintre firme recuperează prin asigurare sub 25% din totalul pierderilor

Aproximativ 80% dintre afacerile afectate de un incident major, care nu au un plan de intervenţie şi de continuitate, se închid în următoarele 18 luni, a declarat miercuri, 12 martie, la o conferinţă pe tema managementului riscului, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România/ UNSICAR/, Bogdan Andriescu, citând rezultatele unor studii internaţionale.

Fie că este vorba de riscuri majore la nivel global, cum ar fi crize financiare, şomaj, criză alimentelor sau a apei potabile, fie de riscuri asociate funcţionarii companiilor, legate de personalul angajat, de structura organizaţională sau sistemele informatice, firmele trebuie să aibă departamente specializate care să se ocupe de gestiunea riscurilor, subliniază specialiştii în domeniu.

Potrivit studiilor menţionate de reprezentantul UNSICAR, 53% din firme recuperează prin asigurare 25% sau mai puţin din totalul pierderilor. De asemenea, 43% dintre afacerile care se închid ca urmare a unor dezastre naturale nu îşi mai reiau activitatea. Preşedintele UNSICAR apreciază că majoritatea companiilor din România nu derulează un program de managementul riscului.

Nu există congruentă la nivel naţional în ceea ce priveşte alinierea activităţilor de normare, a celor practice şi educaţionale privitoare la managementul riscului. Un aspect cheie, obiectivele, lipseşte din majoritatea abordărilor de management al riscului. Încrederea este absolut necesară între părţile interesate care doresc să colaboreze, iar gândirea pe termen lung este esenţială.

Acţiunea coordonată a părţilor interesate este necesară pentru că individual afacerile, guvernele sau societatea civilă nu deţin deopotrivă autoritatea şi mijloacele necesare unei abordări sistematice a managementului de risc.

De asemenea, guvernanţa globală, de piaţă, a afacerii este cheia accederii către un climat îmbunătăţit din punct de vedere al managementului riscului, a afirmat Andriescu. Pe de altă parte, managementul riscului are şi efecte negative pentru entităţile care îl pun în practică, în special printr-o creştere de costuri şi determină o subminare a legăturilor între angajaţi, consideră Cristian Duţescu, preşedintele Organizaţiei Profesioniştilor din Piaţa de Capital/ OPPC/. ‘Aceste reglementări tind să limiteze riscurile, în special riscurile sistemice.

Însă, oricare ar fi reglementarea, aceasta nu poate înlătura lăcomia. Mai mult, oricât de bună ar fi reglementarea, frauda nu poate fi eliminată. Avem nevoie de reglementări. Perioada în care trăim este cea a supravegherii integrate’, a spus preşedintele OPPC. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

asigurariCompaniipierderi financiare
Comentarii (0)
Adaugă comentariu