Unul din trei participanţi la Pilonul II nu ştie că are o pensie administrată privat

Unul din trei respondenți (29%) nu știe că are o pensie administrată privat, deși deține un astfel de produs, iar tendința este și mai accentuată în rândul tinerilor cu vârsta de până la 25 de ani (cu un procent de 38%), arată studiul realizat de ING Pensii în luna iunie 2014, ‘Cât de des se gândesc românii la pensie’ și prezentat în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit acestui studiu, întrebați cât de bine consideră că înțeleg sistemul de pensii administrate privat, doar doi din trei respondenți au apreciat că sunt suficient de informați (70%). În rândul celor 30% dintre respondenți care apreciază că nu sunt suficient de informați cu privire la P2, principalele motive care conduc la această situație țin de faptul că deși au primit informații, nu le-au înțeles (24%), dar mai ales de propria lipsă de interes (57%). Spre exemplu, aproape 20% dintre respondenții care au declarat ca au primit scrisoarea anuală de informare de la administratorul lor în 2014, nu au citit-o.

Conform studiului ING, pentru majoritatea românilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul căruia economisesc pentru pensie. Astfel, 86% dintre respondenți au declarat că nu economisesc constant pentru pensie prin intermediul altor instrumente financiare, fie pentru că nu reușesc (62%), fie pentru că nici nu și-au propus (23%). În aceste condiții, P2 reprezintă pentru cei mai mulți români singura modalitate de economisire cu obiectivul suplimentării veniturilor la momentul retragerii din activitate.

În privința nivelului de cunoaștere a beneficiilor pe care le oferă sistemul de pensii administrate privat există un decalaj important. Astfel, unul din trei participanți la studiul ING Pensii nu știe faptul că fondurile acumulate din contribuția la sistem le aparțin, sunt colectate în conturi individuale și nu sunt redistribuite actualilor pensionari, 44% nu cunosc exact nivelul procentual al/ procentul contribuției lunare, 44% nu știu că întreaga sumă acumulată și randamentul realizat de administrator se vor întoarce la ei în viitor sub forma unei pensii suplimentare, iar 38% nu știu ce sume au acumulat până în prezent în conturile individuale.

În același timp, 46% dintre respondenți nu sunt informați cu privire la faptul că suma economisită în contul individual va fi moștenită de familie în situația în care nu vor mai fi în viață la vârsta pensionării, iar peste un sfert nu știu că au opțiunea de a se transfera la un alt fond de pensii administrate privat.

O altă concluzie relevată de studiul ING este că în rândul publicului român, există încă o tendință evidentă de a ‘externaliza’ responsabilitatea acțiunilor necesare pentru a obține la momentul pensiei un venit adecvat propriilor nevoi. Astfel, unul din doi respondenți în studiul ING Pensii apreciază că ‘altcineva’ este principalul responsabil pentru a le asigura veniturile de care vor avea nevoie după momentul pensionării: 37% consideră ca principal responsabil este statul, 11% angajatorul, iar 3% familia.

„Vedem, pe de o parte, că există o preocupare clară în rândul publicului cu privire la sustenabilitatea sistemului public de pensii în viitor, 81% dintre respondenți exprimându-și temerea că în momentul în care se vor pensiona nu vor beneficia de pensia de stat din diverse motive. În plus, doar o treime au certitudinea că P1 va mai exista la momentul respectiv. În acest context, peste jumătate se bazează ca Pilonul 2 să îi ajute să își mențină nivelul actual de viață și după retragerea din activitate iar circa 70% se așteaptă ca acesta să le influențeze semnificativ veniturile la pensie’, a declarat Raluca Țintoiu, director general ING Pensii.

Potrivit ING Pensii, în 2060 populația se va reduce în România până la 17,2 milioane de persoane (de la 21,4 în 2010), din care numai jumătate va mai reprezenta populație activă (54%). În același timp, sub două treimi din populația activă va mai munci și, ca atare, va contribui la bugetul de stat, susținând un număr tot mai mare de pensionari. În aceste condiții, rata de înlocuire a venitului prin pensie scade accelerat, pentru ca, în 2032 să ajungă la 24%, de la 36% în prezent.

„Se estimează că în 2032, momentul în care va intra în plată primul val semnificativ de participanți din Pilonul 2, acesta va suplimenta cuantumul pensiei de stat cu circa 10 puncte procentuale, reprezentând aproape jumătate din aceasta’, a declarat Marius Popescu, membru în Consiliul de Administrație ING Pensii.

Studiul realizat de Ipsos Research a fost desfășurat în mediul online, pe un eșantion de 1.000 de persoane, reprezentativ la nivel urban pentru populația cu vârste între 18 și 45 de ani, care îndeplinește criteriile de eligibilitate legale pentru a deține o pensie administrată privat. (AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata