Urme ale unei lumi dispărute, descoperite pe Lună

Oamenii de știință au identificat în câteva roci selenare urme ale unei lumi de mult dispărute, planetoidul Theia care s-a ciocnit de Pământ în urmă cu miliarde de ani, impact în urma căruia a apărut Luna, conform unui material publicat de BBC.

Analiza rocilor selenare aduse pe Pământ de astronauții care au participat la celebrele misiuni Apollo ale NASA, prezintă urme ale planetoidului denumit Theia, care s-a ciocnit cu Pământul la scurt timp după formarea planetei noastre. Cercetătorii susțin că această descoperire confirmă teoria ciocnirii cataclismice care a dus la nașterea Lunii. Acest studiu este prezentat pe larg în ultimul număr al revistei Science.

Această teoria a apărut încă din anii ’80, iar conform ei, Luna s-a născut în urma ciocnirii dintre Protopământ și planetoidul Theia, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani. Numele acestui corp cosmic, Theia, provine de la o femeie titan din mitologia greacă, fiică a titanilor Uranus și Gaia și care devine soția fratelui său, Hyperion și le dă naștere lui Helios (zeul Soarelui), Eos (Aurora la romani, zeița dimineții) și Selenei (zeița Lunii).

Acest planetoid s-a dezintegrat în urma impactului cu Terra, iar o parte din fragmentele rezultate, alături de cele provenite de la Pământ, au rămas pe orbita terestră, formând un nou corp ceresc, Luna. Această teorie oferă o explicație simplă și plauzibilă, susținută și de numeroase simulări computerizate ale impactului dintre Pământ și un planetoid. Principala problemă legată de această teorie era că, până acum, nu au fost găsite niciun fel de dovezi cu privire la Theia în mostrele de rocă selenare. Analizele desfășurate în trecut indicau că rocile selenare aveau o origine exclusiv pământeană, în timp ce simulările computerizate indicau că acestea ar fi trebuit să provină mai degrabă de pe Theia.

În prezent, o nouă analiză mai complexă a rocilor selenare a identificat existența unor materiale de origine extraterestră. Conform coordonatorului acestei analize, Dr. Daniel Herwartz, de la Universitatea din Goettingen, nimeni nu a descoperit dovezi incontestabile ale teoriei coliziunii, până acum.

„Se ajunsese ca unii oameni de știință să respingă complet teoria coliziunii, susținând că aceasta nici nu a avut loc”, a comentat el pentru BBC. „Noi am reușit însă să descoperim o serie de mici diferențe între Pământ și Lună, diferențe care confirmă ipoteza impactului catastrofal”.

Unii oameni de știință se declară în continuare sceptici, invocând diferențele minore dintre materia de origine theiană identificată în rocile selenare și materia de origine pământeană.

„Ceea ce trebuia să descoperim sunt niște diferențe majore, pentru că aceste diferențe se regăsesc la nivelul întregului sistem solar, conform măsurătorilor realizate pe meteoriți”, a susținut Prof. Alex Halliday de la Universitatea Oxford.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata