Usturoiul – leac miraculos şi bază pentru mâncare, un adevărat brand al judeţului Bistriţa-Năsăud

Organizatorii Festivalului Usturoiului, care a avut loc la Valea Străjii, în județul Bistrița-Năsăud, și-au propus să scoată în evidență toate calitățile acestei plante, astfel că au editat o broșură cu diverse informații despre utilizarea usturoiului în bucătărie, ca leac, dar și în cosmetică.

Potrivit informațiilor din broșura editată de Asociația „Turist în Bistrița-Năsăud”, usturoiul este bine să fie consumat crud, pentru că multe dintre principiile sale terapeutice dispar prin fierbere. Printre beneficiile sale cunoscute se numără întărirea imunității, tratarea bolilor pulmonare, a bolilor de inimă, dar și a gripei, combate reumatismul, diabetul și infecțiile urinare.

Unul dintre leacurile pe care vi le puteți prepara singuri este tinctura de usturoi.

Aveți nevoie de două căpățâni de usturoi și de niște țuică — iar țuica de prune de Bistrița este la fel de cunoscută la Festivalul Usturoiului. Într-o sticlă de culoare închisă se toarnă o treime țuică, căpățânile de usturoi pisate și se completează cu apă fiartă, răcită în prealabil. Amestecul se lasă la macerat timp de 48 ore, la întuneric.

Cum se ia tinctura de usturoi? Câte zece picături de două-trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Este bună în tratamentul afecțiunilor respiratorii, pulmonare, circulare, ajută la scăderea colesterolului și poate preveni infarctul miocardic.

Cât despre rețete cu usturoi, realizatorii broșurii au ales șase dintre cele mai gustoase.

Printre acestea se numără untul de usturoi, care se prepară dintr-un pachet de unt, o căpățână mare de usturoi, o ceapă mică, o legătură de pătrunjel, o jumătate de linguriță de ulei și piper. Usturoiul curățat se pune într-o strecurătoare de metal, care se așază pe o oală cu apă, pe aragaz. Se lasă cinci minute din momentul în care fierbe apa.

În robotul mixerului puneți untul moale, tăiat cubulețe, ceapa tăiată mărunt, usturoiul și piperul. Se mixează, apoi se adaugă uleiul și pătrunjelul tăiat, până se obține o pastă fină. Puteți păstra untul de usturoi într-un borcan, la frigider, și va ideal servit pe pâine prăjită, ca bază pentru sandvișuri sau lângă o friptură.

O altă rețetă delicioasă, numai bună de preparat la o ieșire la iarbă verde, este puiul la ceaun cu usturoi.

Aveți nevoie de un pui, 100 ml ulei, 50 ml apă, cinci căței de usturoi și piper după gust. Puiul curățat și tăiat se sărează și se adaugă în ceaun peste uleiul încins. Se lasă să se prăjească bine pe ambele părți, după care se adaugă apa caldă. Se ține pe foc până scade apa, apoi se adaugă usturoiul pisat și piperul. Când este gata, puiul se așază pe un platou, se decorează cu pătrunjel verde și va fi numai bun servit lângă o mămăligă aburindă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata