Utilizatorii de Windows XP din întreaga lume, fără protecţie în faţa hackerilor începând de marţi

Utilizatorii fostului sistem de operare Windows XP al Microsoft vor fi nevoiţi începând de marţi, 8 aprilie, să se apere singuri împotriva atacurilor cibernetice, relatează AFP.

La 8 aprilie, gigantul american de software va suspenda suportul tehnic şi update-urile de securitate pentru calculatoarele care funcţionează în continuare cu XP, pentru a se consacra versiunilor mai recente de Windows.

Mai exact, Microsoft va înceta să acopere vulnerabilităţile fostului său sistem de operare pe care hackerii le-ar putea exploata pentru a pătrunde în calculatoarele utilizatorilor, lăsându-i pe aceştia din urmă la mila piraţilor informatici.

În pofida eforturilor Microsoft de a nu mai promova fostul său sistem de operare vechi de 13 ani, XP continuă să fie folosit de 20-30% din calculatoarele care funcţionează cu Windows în întreaga lume, potrivit estimările din sector.

„Acestea pot aparţine unor servicii de poliţie, bănci, birouri juridice şi restaurante”, subliniază Christopher Pogue, director al Trustwave, o firmă cu sediul în SUA care ajută companiile să lupte împotriva criminalităţii cibernetice.

„Gândiţi-vă la orice firmă, aceasta foloseşte probabil XP. Aş spune că toată lumea se confruntă cu acelaşi pericol”, adaugă el.

Piraţii informatici au descoperit probabil deja noi mijloace de a pătrunde în calculatoarele care folosesc în continuare Windows XP, însă ar putea aştepta până marţi pentru a lansa atacuri cibernetice în contextul în care Microsoft nu va mai acţiona pentru a le bloca.

„Vorbim de milioane de sisteme informatice care vor înceta să mai primească obişnuitele update-uri de securitate”, subliniază Pogue. „Aceasta stârneşte, evident, un sentiment de panică din cauza noilor vulnerabilităţi pe care le va provoca această situaţie”, adaugă el.

Microsoft a lansat mai multe generaţii de Windows de la apariţia versiunii XP în 2001. Cel mai mai recent este sistemul Windows 8, adaptat dispozitivelor touchscreen şi serviciilor de cloud.

Dată fiind evoluţia rapidă a sistemelor informatice şi durata scurtă de viaţă a dispozitivelor, noile calculatoare cumpărate de consumatori funcţionează probabil toate cu versiuni mai recente de Windows.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata