Uzina Mecanică Sadu, una dintre cele mai importante unităţi din industria de apărare a ţării

Uzina Mecanică Sadu, una dintre cele mai importante unităţi din industria de apărare a ţării, a fost înfiinţată în urmă cu 75 de ani prin decret regal semnat în urma numeroaselor demersuri ale prim-ministrului Gheorghe Tătărescu, ajungând, după decenii de existenţă în care a atins apogeul activităţii, dar a şi cunoscut numeroase frământări, să producă şi să livreze muniţie şi armament pentru armata americană dislocată în Afganistan şi Irak.

Uzina Mecanică Sadu îşi are originile în ”Pirotehnia Armatei Sadu”, care a luat fiinţă prin înaltul Decret Regal — nr. 3.010 din 26 iulie 1939, realizarea acesteia plasând Gorjul între judeţele cu obiective industriale strategice ale României din acea vreme şi până în prezent. Locul unde urma să fie mutată o parte a Pirotehniei Armatei Bucureşti pentru a putea fi mai bine apărată de eventuale bombardamente, momentul datând din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost ales în mod strategic, atât pe considerente militare, cât şi de natură economică.

Activitatea de producţie pe noul amplasament dotată cu toate utilităţile pentru a putea funcţiona independent în timp de război a început în anul 1942. După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, producţia militară a fost sistată pentru câţiva ani, dar după reluare a cunoscut o creştere continuă, ajungând la apogeu în perioada 1980-1985, când se produceau anual peste 250 de milioane de cartuşe de infanterie, dar şi multe alte produse.

‘Uzina a funcţionat, încă de la început, ca fabrică de muniţie de infanterie, producând calibrele care se utilizau în acel moment. După o scurtă perioadă de stagnare care a urmat celui de-al Doilea Război Mondial, producţia de muniţie a fost reluată, de astă dată cu tipuri utilizate de către statele membre ale Pactului de la Varşovia, uzina noastră devenind în scurt timp o componentă  importantă a industriei de apărare şi un producător de marcă, apreciat atât pe plan intern, cât şi pieţele externe, afirmă Ilie Lăudat, şef serviciu în cadrul U.M. Sadu.

În anul 1948 întreprinderea îşi schimbă denumirea în ”Întreprinderea Metalurgică de Stat Sadu” şi este înregistrată la Ministerul Finanţelor sub nr. 544/13.02.1948. Tot în acelaşi an s-a studiat fabricarea capselor miniere simple tip nr. 8 şi s-a făcut lotul 0.

Din anul 1949 până în 1955 producţia uzinei se diversifică an de an, începe fabricarea de capse miniere nr. 8, capse miniere electrice instantanee, precum şi pentru instrucţie, aprinzători electrici, aceştia din urmă pentru prima dată în ţara noastră. S-au executat două ateliere pentru fabricarea capselor miniere. În anul 1949 se trece la producţia lor de serie. În anul 1950 începe fabricaţia lămpilor de mină, iar mai apoi, în 1959, sunt fabricate primele lămpi de benzină şi de carbid şi regulatoare de aragaz.

”O lungă perioadă de timp, după cel de-al Doilea Război Mondial, ruşii ne-au interzis să mai facem muniţie. Astfel, în cursul anilor 1948-1960, s-au făcut de toate, inclusiv acordeoane. În perioada respectivă oamenii nu aveau de muncă, făceau cuie, pioneze, blachiuri şi multe alte alte lucruri de uz gospodăresc”, spune Ilie Lăudat.

Tot pentru prima dată în ţară, la Sadu, se fabrică în perioada 1955-1959 acordeoanele de 60-80 başi, iar doi ani mai târziu capsele electrice cu timpi.

Anul 1959 marchează introducerea în fabricaţie a unor noi produse de larg consum şi se înfiinţează atelierul de prototip frigidere, germenul secţiei Frigidere cu absorbţie, concepţie 100% Sadu.

Începând cu anul 1963 se începe fabricaţia frigiderelor cu absorbţie tip ”Fram 110 litri” şi ”Fram 70 litri”. În anii 1960 — 1965 rolul hotărâtor în dezvoltarea uzinei l-a avut produsul ”frigider”, care reprezenta 56,7% din producţia uzinei.

În anul 1960 începe execuţia de rame cu jaluzele pentru locomotive Diesel electrice şi locomotive Diesel hidraulice.

În perioada 1966 — 1970 producţia îşi continuă dezvoltarea, cumpărându-se licenţa de la Thomas-Houston pentru fabricarea termostatelor de frigider şi s-a început modernizarea frigiderului prin formă şi capacităţi.
Din anul 1971 se produc termostate.

”În acei ani, în cadrul uzinei s-a dezvoltat fabricaţia de frigidere, întâi cu absorbţie, apoi cu compresor care a continuat până în ’97. Făceam muniţie de infanterie, făceam AKM-uri, dezvoltasem fabricaţia de capse miniere, alte articole pirotehnice pentru armată, după Revoluţie a mers bine frigiderul cu compresor, până în 94-95, făceam ‘Fram’. Primul frigider realizat în România a fost făcut la Sadu, se chema Jiul şi era cu absorbţie. Perioada comunistă a fost o perioadă bună pentru uzină, inclusiv pentru dezvoltarea zonei”, susţine Ilie Lăudat.

În anul 1970 uzina înregistrează o nouă etapă de dezvoltare, materializată printr-un vast program de investiţii, punându-se bazele platformei Sadu II.
În anul 1974, Sadu II intră parţial în funcţiune, iar din 1979 începe să producă la capacitate, fiind adoptate tehnologii noi, moderne, pentru fabricarea substanţelor pirotehnice, armelor tip AKM, cât şi subansamblelor de maşini-unelte.

La finele anului 1979 şi începutul anului 1980, din raţiuni energetice se sistează fabricarea frigiderului cu absorbţie tip ”Fram” de 70 l şi 112 l, spaţiile rămase libere fiind utilizate la fabricare de produse noi cum sunt: cabina de tractor, panourile solare, piesele de schimb pentru mecanica fină.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata