Vaideeni, comuna în care apele nu au reuşit să ”înece” credinţa în Dumnezeu

1000 de oameni izolați, 400 de case distruse, 120 dispărute complet, 205 persoane rămase fără un acoperiș deasupra capului, acestea sunt primele consecințe ale furiei naturii care a făcut ca Luncavățul, un râu cu un debit redus, marți după-amiază să producă o viitură care a măturat satul Atârnați, aparținător de una dintre cele mai frumoase comune vâlcene, Vaideeni.

Comuna Vaideeni are o istorie aparte în județul Vâlcea. Este cunoscută ca singura localitate ardelenească din Oltenia, ea fiind întemeiată de ciobanii din Mărginimea Sibiului, care în drumul lor tradițional — transhumanța — dorind să scape de taxele impuse de Imperiul habsburgic au preferat să întemeieze o nouă localitate la sud de Carpați.

Jumătate din populația de 4000 de locuitori au nume care definesc locul de baștină din Ardeal. Jinaru, de la comuna Jina, Vinereanu de la Vinerea, Sălișteanu, de la Săliște. Păstorii ardeleni s-au înțeles cu localnicii care se ocupau cu exploatarea lemnului și astfel au creat una dintre cele mai bogate localități vâlcene.

Comuna Vaideeni este așezată la poalele Munților Căpățânii din Masivul Parâng, un loc pitoresc și căutat de turiști, pe malul râului Luncavăț, un râu de munte care izvorăște din Vârful Ursu (2.127 m) care trece prin Horezu, Oteșani, Măldărești, Popești, Șirineasa și Ionești, până la vărsarea sa în Olt. Luncavățul era râul care în urmă cu zeci de ani asigura transportul lemnului până la Olt.

Vaideeni face parte din Depresiunea Horezu, zonă cu localități cunoscute prin oameni gospodari, care nu au putut fi colectivizate, în anii ’50 sute de localnici luând calea munților și devenind partizani în luptele cu regimul comunist. Vaideeni se află și pe drumul turistic care pornește din Horezu și merge prin localitățile gorjene Polovragi, Baia de Fier și Novaci, până la Transalpina.

Dacă majoritatea locuitorilor din Vaideeni se ocupă cu creșterea animalelor, în micul sat Atârnați, aflat la ieșirea râului Luncavâț din defileu montan, a rămas o comunitate care a păstrat tradiția exploatării lemnului. „Rudari”, cum mai sunt numiți de localnici, cei din Atârnați, reprezintă o comunitate de oameni nevoiași care nu au case arătoase ca cei din centrul comunei, au gospodării mici, strecurate lângă versanți și înghesuite de albia râului Luncavăț.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata