Vâlcov: Loteria bonurilor fiscale, casele de marcat electronice şi restructurarea ANAF vor reduce evaziunea fiscală cu 5% anual

24

Aplicarea Loteriei bonurilor fiscale, dotarea firmelor cu case de marcat electronice, împreună cu îmbunătățirea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală vor determina reducerea evaziunii fiscale cu aproximativ 5% anual, începând din 2015, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, într-un interviu acordat Radio România Actualități.

‘Noi gândim totul ca un pachet. Practic, loteria nu este singura, ea este într-un pachet mai amplu împreună cu casele de marcat cu jurnal electronic, împreună cu această posibilitate de a nu plăti bunul pe care l-ai achiziționat dacă nu ți se emite bon fiscal, împreună cu o mai bună activitate a ANAF. Noi sperăm ca, din 2015 încă, să avem o reducere a evaziunii până la 5% anual. Ar însemna mult mai mult decât aceste cheltuieli inițiale cu loteria și cu celelalte investiții care trebuie făcute’, a explicat Vâlcov.

El a precizat că, în prezent, doar la TVA evaziunea este de 44%, ceea ce reprezintă aproximativ 8,8 miliarde de euro, iar o reducere cu 5% ar însemna venituri suplimentare de 4,5 miliarde de lei, anual, numai din TVA. ‘Gândiți-vă că astăzi 44% cred că este /…/ numai la TVA, reprezintă aproximativ 8,8 miliarde de euro, împărțind la zece am avea, să spunem, un 4,4%, ar însemna 800-900, deci aproape 5%, înseamnă aproape 1 miliard de euro recuperare, adică 4,5 miliarde de lei numai din TVA.

Noi suntem conștienți că nu este un lucru ușor de atins, dar și pentru anul acesta, față de previziunile pe care le-am estimat în bugetul din 2015, am cerut ANAF încasări suplimentare de 8 miliarde de lei, deci aproximativ 1,8 miliarde de euro, toate acestea în special prin aceste măsuri de combatere a evaziunii fiscale’, a mai spus Vâlcov.

Ministrul Finanțelor a mai spus că, în ianuarie, au fost deja înregistrate venituri suplimentare de 500 de milioane de lei.

‘Vestea bună este că în prima lună această țintă pe care noi ne-am propus-o a fost atinsă, în sensul în care avem venituri suplimentare de 500 de milioane de lei pentru că cele 8 miliarde le-am repartizat câte 1,5 miliarde pe primele două trimestre și câte 2,5 miliarde pe ultimele doua trimestre.

Eu sunt sigur că în momentul în care vom avea o bază de date comună și cu celelalte instituții, în momentul în care vom aplica mult mai multe măsuri din cele care au vizat reorganizarea ANAF și o parte dintre ele se aplică chiar de la 1 februarie, acestea își vor arăta roadele’, a explicat ministrul Finanțelor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata