Vâlcov: România vrea să vândă eurobonduri în valoare de un miliard de euro înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie

Guvernul român intenționează să vândă eurobonduri în valoare de un miliard de euro înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, a declarat ministrul Bugetului, Darius Vâlcov, într-un interviu citat de Bloomberg.

Anterior, Diana Popescu, director general al Trezoreriei statului, declara că vânzarea era programată a avea loc la finele anului.

Potrivit analiștilor, decizia autorităților de a urgenta planurile privind accesarea piețelor internaționale a fost determinată de teama ca sentimentul investitorilor să nu se deterioreze după alegerile prezidențiale de luna viitoare. ‘Riscurile apărute de pe urma alegerilor i-au determinat să ia în considerare accelerare procedurilor’, a declarat Dumitru Dulgheru, analist la Erste.

În prezent, randamentul pentru eurobondurile românești cu maturitatea în luna aprilie 2024 se situează la 2,71%, în apropiere de minimul record de 2,66% înregistrat în urmă cu șapte săptămâni.

‘Din punct de vedere al emitentului, acum este un moment foarte bun’, a declarat Krzysztof Izdebski, manager la fondul mutual Union Investment TFI, cu active în valoare de 2,8 miliarde de dolari. ‘Piața este în continuare într-o dispoziție foarte optimistă’, a adăugat Izdebski.

Peste jumătate dintre economiștii intervievați de Bloomberg au declarat că se așteaptă ca președintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, să anunțe în curând un program de achiziții de obligațiuni guvernamentale similar cu cel demarat de Rezerva federală americană și Banca Angliei, în ideea de sprijini creșterea economică și a contracara riscul de deflație în zona euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata