Valea Lotrului sau povestea râului cu nume de hoţ care a fost şi el… furat

Drumul Naţional 7A, aşa cum apare pe harta rutieră, Valea Lotrului pentru geografi, este considerat poate cel mai pitoresc drum turistic din judeţul Vâlcea, acesta străbătând mai multe zone agroturistice, cuprinde nu mai puţin de trei lacuri, cascade şi două staţiuni montane la care se adaugă cel mai nou şi modern domeniu schiabil din România – Transalpina Ski Resort.

Valea Lotrului sau Valea Lotrilor are totuşi povestea ei, atât legenda hoţilor de drumul mare, cât şi povestea râului „furat”. Pentru că râul care se varsă pe raza oraşului Brezoi în Olt, deşi este cunoscut ca fiind râul Lotru, acesta nu mai e demult râul iniţial Lotru, dispărut demult sub munte.

Dar cum a fost furat râul Lotru?

Simplu. În 1965, autorităţile decid construcţia celei mai complexe amenajări hidroenergetice de pe râurile interioare. Astfel râul Lotru care izvorăşte din lacul Câlcescu, după aproximativ 20 de km este deturnat din albia iniţială. Se construieşte Lacul şi Barajul Vidra, iar din lac, printr-o reţea de conducte subterane, râul Lotru ajunge la hidrocentrala subterană Ciunget.

Aici, după ce învârte trei turbine Pelton ajunge tot pe sub pământ în zona Mălaia. Dar şi aici, după ce trece prin hidrocentrala Mălăia şi mai parcurge câţiva km până la Brădişor, dispare din nou sub munte şi trece prin turbinele acestei hidrocentrale subterane. De acolo pe sub munte, printr-o galerie iese în Valea Oltului, mai jos de albia sa iniţială. Astfel, râul care se află în prezent pe teritoriul localităţilor Voineasa şi Brezoi, cu numele de Lotru, este de fapt un rest de râu, format din afluenţii vechi care se varsă în albia iniţială a Lotrului.

Râul cu nume de hoţ de drumul mare, a fost astfel la rândul lui furat şi dosit sub munte, dar care prin suita de lacuri de acumulare conferă un pitoresc aparte pentru turistul care vrea să vadă de aproape DN 7A, Valea Lotrului.

Cine va merge pe Valea Lotrului, nu va uita însă niciodată, cum iau munţii foc la răsărit şi apus, atunci când, pe cataracte, soarele se reflectă în munţii de mica

De asemenea, se povesteşte că aici au fost odată patru haiduci (lotri): Voinea, Ciungu, Mălai şi Breazu. Voinea era cel mai voinic şi frumos, Ciungu nu avea o mână, în urma unei bătălii cu maghiarii de peste munţi, Mălai era cel mai risipitor dintre toţi, iar Breazu era cel mai iute la mânie. Ca în orice legendă cu haiduci, tinerii furau de la bogaţi şi dădeau la săraci de pe vale, dar ca povestea să aibă romantism s-au îndrăgostit. „Dar numai că nu voiau să rămână statornici în iubire”, spune Robert Schell, primarul oraşului Brezoi (întemeiat de Breazu).

Cele patru fete care puseseră ochii pe cei patru hoţi de drumul mare au mers la o babă în sat şi au cerut o soluţie ca haiducii să poată fi aşezaţi la casele lor. Baba le-a dat fetelor o licoare magică şi le-a spus să toarne pe-nserat în râul lotrilor, acolo unde se scăldau haiducii. Aşa au făcut şi cei patru haiduci au fost vrăjiţi şi s-au aşezat pe vale întemeind astfel aşezările Brezoi, Mălaia, Ciunget şi Voineasa.

Însă pentru amatorii de istorie adevărată, cea mai veche dovadă arheologică de pe Valea Lotrului este necropola din prima perioadă a fierului de la Valea lui Stan (Brezoi). Aici s-au descoperit 11 morminte de incineraţie în ciste (cuti), considerate de profesorul Dumitru Berciu cu totul aparte, nemaifiind pe teritoriul României ceva similar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata